Cyklisté jako viníci i oběti: Záchranáři kvůli nim vyjíždějí až příliš často

Cyklisté bohužel často riskují bez helmy
 

Středočeští záchranáři letos mají už přes 200 výjezdů ke zraněným cyklistům, část úrazů je velmi vážná, jsou to například zranění hlavy. Údaje o počtu výjezdů ve stejném období v loňském roce nejsou k dispozici, ale jednoznačně jde letos o vysoké číslo. Potvrdila to mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Záchranáři proto apelují na cyklisty, aby jezdili bezpečně, používali helmu a nepřeceňovali své síly na elektrokole. Podle mluvčí se záchranáři setkávají s těžkými úrazy hlavy a zejména mozku právě u cyklistů, kteří si nenasadili přilbu. „Následky mozkolebečních poranění přitom patří k těm nejzávažnějším. Nezřídka doslova mění život nejen zraněným, ale i jejich rodinám,“ uvedla Effenbergerová.

Cyklisté ztrácí přehled

Dalším rizikovým chováním je používání sluchátek například při poslechu hudby, kdy cyklista ztrácí zvukový přehled o tom, zda se k němu neblíží nějaké vozidlo nebo vlak či zda na něj například někdo nekřičí.

Záchranáři také vyjíždějí ke zraněným, kteří spadli z elektrokola. Na českých silnicích jich podle mluvčí přibývá a rizika při jízdě na elektrokole jsou mnohem vyšší a zranění účastníků vážnější. „Elektrokolo si často pořizují právě ti, kteří by na normální kolo již nesedli, a zvládnout a uřídit elektrokolo při vysokých rychlostech je mnohdy mimo možnosti jejich uživatelů,“ doplnila Effenbergerová.

KAM DÁL: Babiše odmítli obsloužit v Třeboni, Monika podporuje české živnostníky na Jadranu a non stop mejdan u Míši Davida.