Ochranná maska, kterou si vyrobíte sami. ČVUT připravuje návod

Nebojí se vyrábět ani svoje respirátory...
 

Výzkumníci z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT připravují návod na ochrannou masku pro zachycení koronaviru, kterou si lidé vyrobí na domácích 3D tiskárnách. ČVUT na úpravě masky spolupracuje s firmami Y Soft a Vytisknuto.com. Masky brzy poputují také ke zdravotníkům. Za ČVUT to v tiskové zprávě uvedla Andrea Vondráková.

 

"V rámci projektu zkoumáme a testujeme možnosti tisku ochranných masek na domácích 3D tiskárnách, které jsou založené na technologii FFF, tedy tisku z roztaveného plastového vlákna," řekl vedoucí projektu Tomáš Tichý.

Podle ČVUT výzkumníci převzali volně dostupný model COVID-19 MASK z internetové databáze 3D modelů pro 3D tisk Thingiverse, původně vytvořený španělskou firmou La Factoría 3D. Na něm provedli test ohledně možností bezpečné dezinfekce.

"Povrch částí tištěných metodou FFF se vyznačuje členitostí a pórovitostí, která vzniká vrstvením materiálu. Na takovém povrchu je nebezpečí ulpívání infekčních částic, které by mohly ohrozit uživatele masky. Jak ale prokázaly testy, stačí vhodná kombinace materiálu, nastavení tiskárny, případně aplikace povrchové vrstvy, a lze masku účinně dezinfikovat běžnými prostředky," uvedla Libuše Petržílková z oddělení vnějších vztahů FEL.

Levný filtr

Výzkumníci s firmou Y Soft také upravili masku tak, aby do ní bylo možné vložit jednorázový a levný filtr z nanovláken. "Textilie by měla být dostupná ve velkém množství. Výhodou tohoto filtru je zachycení virových částic současně při nádechu i výdechu, a tím pádem je bezpečný pro uživatele i jeho okolí. Aktuálně probíhá jednání o možnosti distribuce nanotextilie," doplnila Petržílková. Zapojené firmy plánují tisknout přes sto masek denně a zajistit, aby se dostaly ke zdravotníkům.

Petržílková uvedla, že ucelený návod k vytištění ochranné masky i informace, kde pořídit nanovlákenný filtr, budou brzy dostupné. Zájemci si zatím mohou vyrobit upravený digitální model a jako jednorázový filtr využít kus bavlněné látky či materiál z lékařské roušky.

Jde o další počin, kterým se ČVUT zapojila do pomoci v boji proti koronaviru. Pro zdravotníky už tamní výzkumníci vyvinuli respirátory FFP3 a podíleli se také na výrobě ochranných masek nejvyšší třídy. Od tohoto týdne v laboratořích Nemocnice Na Bulovce pomáhá s testováním vzorků na koronavirus robot, vědci v chemických laboratořích také připravili desetitisíce litrů dezinfekce. Vědci z fakulty biomedicínského inženýrství také spolupracují na přípravě a výrobě plicního ventilátoru.

KAM DÁL: Zlaté české ručičky. Kutilové vyrábějí vlastní respirátory, roušky a dezinfekce.