Parkovací zóny: Dnes začínají platit ve Vršovicích a části Vinohrad

Víte, kde a kdy smíte parkovat?
 

Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, dnes začnou platit zóny placeného stání. Magistrát je spustí na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém území Prahy 10. Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu. Za první auto lidé stejně jako v zónách ve zbytku Prahy zaplatí 1 200 korun ročně, druhé vyjde na 7 000 korun.

Projekt zón radní městské části schválili začátkem března, následně mohli obyvatelé posílat svoje připomínky, které radnice částečně nebo zcela zapracovala. Pražská rada, která o změnách systému zón rozhoduje, rozšíření do Prahy 10 potvrdila začátkem června. Od poloviny července si obyvatelé desáté městské části mohli koupit parkovací kartu, a to buď přes internet, nebo osobně v budově radnice.

Radnice zóny zavádí s odůvodněním, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde už fungují, a parkující auta se přesouvají na její území. Do systému se dosud zapojily Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1.

KAM DÁL: Chyby ve výsledcích voleb? Za některé z nich mohou samy strany, které kandidují