Pilot letadla omdlel, se strojem přistál pasažér

Darren Harrison úspěšně přistál s letadlem na letišti Palm Beach bez jakýchkoliv předchozích zkušeností
  |   zpráva

Pasažér letadla zažil v americkém státě Florida krušné chvíle. Pilot stroje totiž omdlel a odstartoval tak na palubě nejistý boj o přežití. Většina pasažérů by v takové chvíli nejspíše zpanikařila a odsoudila se k záhubě, to ale nebyl případ Darrena Harrisona, jak informoval web BBC.

Darren Harrison, pasažér bez jakýchkoliv zkušeností s pilotováním letadla, přistál se strojem poté, co pilot přestal reagovat na okolní podněty. Pilota se Darrenovi probudit nepodařilo, tak do kokpitu zasedl on sám a stal se hrdinou.

K nebezpečné situaci na palubě letadla došlo v americkém státě Florida v blízkosti letiště Palm Beach v úterý hned po poledni.

Pasažér okamžitě kontaktoval letovou kontrolu a sdělil jim, co se na palubě letadla děje. Naštěstí se mu podařilo spojit se zkušeným instruktorem létání Robertem Morganem, který má více než 20 let zkušeností v oboru, a byl tak schopný mu laicky vysvětlit, jak se strojem přistát.

„Máme tu vážnou situaci. Můj pilot nereaguje a já nemám nejmenší tušení, jak pilotovat letadlo,“ uvedl v hovoru s letovou kontrolou Harrison.

Dokonce ani nevěděl, kde přesně se jeho letadlo nachází. Když se ho zeptali na pozici stroje, odpověděl jen: „Já vůbec netuším, vidím břeh Floridy, ale vůbec nevím, kde jsem.“

Zkušený instruktor, se kterým byl pasažér zanedlouho spojen, naštěstí věděl přesně, jak v takové situaci postupovat. V několika dalších minutách vysvětlil Darrenovi, jak letadlo stabilizovat, a poté mu detailně popsal, jak se strojem přistát.

Pasažér měl neuvěřitelné štěstí, Robert Morgan byl totiž ve chvíli, kdy se Darren pokoušel dovolat o pomoc, zrovna na pauze. Naštěstí se ale jeho kolegům podařilo ho okamžitě přivolat. S Morganovými dvěma dekádami zkušeností měl Darren mnohem větší šance na úspěch.

„Věděl jsem, že se to letadlo chová jako každé jiné. Také jsem věděl, že musím pasažéra uklidnit, nasměrovat k letišti a říct mu, jak přesně ubrat a pomalu začít klesat na přistání,“ uvedl instruktor při rozhovoru pro tamní televizní stanici WPBF-TV.

Darrenovi se nakonec podařilo se strojem úspěšně přistát a mohl tak osobně poděkovat Robertu Morganovi za pomoc. Dokonce došlo i na objetí.

Zdroj: BBC, The Washington Post

KAM DÁL: Ženu trápil nepříjemný pach v bytě. Na děsivý důvod přišla až po týdnech.

Klíčová slova: