Rusové zastřelili přeživšího holocaust při útoku na Charkov

Boris Romantchenko byl za druhé světové války vězněn v koncentračních táborech Buchenwald a Mittelbau-Dora
  |   zpráva

Boris Romantchenko (96) přežil holocaust, nacistickou okupaci a druhou světovou válku. Zemřel při obléhání Charkova, jak jeho rodina potvrdila BBC. Ruská vojska odstřelují město již tři týdny, zabila stovky civilistů.

Ukrajinské město Charkov se nachází 50 km od hranic a stalo se jedním z hlavních terčů ruských vojsk při invazi na Ukrajinu. Důsledkem neustálého ostřelování města, které trvá již několik týdnů, je podle BBC smrt nejméně 500 civilistů, včetně dětí.

Mezi nimi je i přeživší holocaust Boris Romantchenko, který podle příbuzných skonal v pátek při ostřelování jeho bytovky ruskými vojsky.

K události se vyjádřila i tisková mluvčí nadace Buchenwald a Mittelbau-Dora Memorials foundation. Tato organizace se soustředí na památkovou činnost spojenou s koncentračními tábory Buchtenwald a Mittelbau-Dora.

Nadace médiím vyjádřila své hluboké znepokojení z úmrtí Borise Romantchenka, který byl jejím viceprezidentem. „Truchlíme nad ztrátou blízkého přítele. Jeho synovi a vnučce, kteří nám tuto smutnou zprávu přinesli, přejeme hodně sil v těchto těžkých časech,“ stálo ve vyjádření nadace.

Romantchenko se narodil v roce 1926 na severovýchodě Ukrajiny a roku 1941 byl zajatý nacisty. Bylo mu tehdy pouhých 16 let. „Ta válka nás naprosto překvapila, nemohli jsme utéct,“ uvedl v roce 2004, informoval The Guardian.

Následně byl převezen do Německa a po nepodařeném pokusu o útěk v roce 1943 byl přemístěn do koncentračního táboru Buchenwald, ve kterém zemřely desítky tisíc lidí.

Část druhé světové války strávil také v koncentračním táboře Mittelbau-Dora.

Tato událost následovala několik týdnů po prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, že cílem vtrhnutí ruských vojsk na území Ukrajiny je zemi zbavit nacismu.

Tento pokus o ospravedlnění invaze na Ukrajinu ale západní mocnosti zcela zavrhly. Řada z politiků proti prohlášení argumentovala židovskými předky prezidenta Ukrajiny Volodomyra Zelenského.

Zdroj: BBC, The Guardian

KAM DÁL: Zrůda Marilyn Manson: Dokument o zpěvákovi odhalil, co prováděl svým partnerkám.

Klíčová slova: