Skandál z Tanzanie. Pozitivní testy na koronavirus vyšly u papáji a kozy

Testy v Tanzanii ukázaly, že pozitivní je třeba také ovoce
 

V Tanzanii byla odvolána šéfka státní laboratoře, která má na starosti vyhodnocování testů na koronavirus. Stalo se tak poté, co prezident John Magufuli v neděli oznámil, že dovezené testovací sady byly vadné, a poznamenal, že falešně pozitivní testy vyšly u papáji a kozy. Kde byly testy vyrobeny, nebylo podle agentury Reuters z jeho sdělení jasné.

V živém televizním vysílání prezident v neděli uvedl, že nechal do laboratoře zaslat vzorky, které nebyly lidského původu, ale kterým byla přiřazena jména a věk testovaných. Zatímco v některých případech testy vyšly neprůkazně, jindy byly falešně pozitivní nebo negativní. Není přitom zřejmé, jaký byl důvod prvotního podezření, které mělo za následek zaslání falešných vzorků.

U kozy a ptáka

„Motorový olej, označený jako 30letý Jabir Hamza, vyšel negativně. Poslali jsme tam vzorek jackfruitu (exotické ovoce), označený jako 45letá Sara Samweliová, a výsledek byl neprůkazný. Když jsme tam poslali vzorek papáji, označený jako 26letá Elizabeth Anneová, vyšel pozitivní výsledek," uvedl podle webu zpravodajského BBC Magufuli s tím, že pozitivní test na koronavirus podle tajného testu vyšel také u kozy a ptáka, zatímco u králíka byl neprůkazný.

V Tanzanii bylo podle propočtů Reuters založených na údajích Světové zdravotnické organizace (WHO) a oznámeních tanzanské vlády potvrzeno 480 případů nákazy koronavirem a 18 úmrtí. Na rozdíl od většiny ostatních afrických zemí nezveřejňuje Tanzanie bilance nově nakažených každý den.

Odvolání šéfky

Úřadující šéfka komunikačního oddělení tanzanského ministerstva zdravotnictví Catherine Sunguraová dnes uvedla, že vedoucí laboratoře a manažer odpovídající za kvalitu byli s okamžitou platností odvoláni a případ se vyšetřuje. Zřízena za tímto účelem byla desetičlenná komise, která bude zjišťovat, jak laboratoř získávala a testovala vzorky. Podle BBC by komise měla shrnout své závěry do 13. května. Testování bude v laboratoři mezitím pokračovat.

KAM DÁL: Odhalené tajemství Pompejí. Před hradbami se našly velké hromady odpadu

 

Klíčová slova: