Starosta obce Březina zajistil 7 tisíc respirátorů. Vládní byrokracii navzdory

A pak, že to nejde!
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Od vypuknutí pandemie nového typu koronaviru přetrvává nedostatek ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné rukavice. Starostové obcí jihomoravského kraje pomáhají v jejich zajištění po vlastní ose. Martin Habáň, starosta obce Březina, sehnal 7 tisíc respirátorů třídy ochrany FFP2 za více než milion korun. Nabídl je i okolním obcím. 

V prvních dnech po vypuknutí pandemie COVID-19 dobrovolníci v obci šili roušky, vedení obce sehnalo a zdarma rozdávalo dezinfekci. Starosta Březiny chtěl zajistit i lepší ochranu pro zaměstnance obce, hasiče, zdravotníky, dům pro seniory v sousedních Křtinách a ohrožené občany po vlastní obce.

„Prostřednictvím mého spolužáka z dob vysoké školy se mi podařilo zajistit z Číny zásilku sedmi tisíc respirátorů KN95 třídy ochrany FFP2 za částku přesahující 1 milion korun. A v současné situaci to bylo více než o nervy. Byrokraté naší země totiž dokáží více zavařit než pomoci, což je v současné situaci hodně smutné,” říká starosta obce Martin Habáň. 

Pomoc pro všechny potřebné

Zásilka respirátorů dorazila na obecní úřad Březina v noci 3. dubna, od sobotního rána starosta podle seznamu přerozděloval respirátory i mezi starosty z okolních obcí. Ti projevili zájem o jejich koupi pro své zdravotníky, domovy pro seniory a další potřebné. Jedná se o obce Kuřim, Železné, Bílovice nad Svitavou, Křtiny, Bukovina, Bukovinka, Ochoz, Šlapanice, Brno-Tuřany, Tvarožná Lhota, Jiříkovice, Brno-Medlánky, Velatice, Moravský Žižkov, Božice, Babice nad Svitavou a další.

Zajímavou formou sbírky mohou přispět i samotní občané Březiny, a to koupí dvou respirátorů. Jeden si odnesou domů a druhý bude prostřednictvím obce darován potřebným zařízením. Z obcí se tak dostane pomoc mezi zdravotníky, nemocnice, domovy pro seniory a další ohrožené skupiny občanů. 

KAM DÁL: Zaměstnavatelé mohou žádat o peníze. Kurzarbeit z programu Antivirus startuje dnes v poledne.