Strojírenství se daří: Firma Engel téměř zdvojnásobila provozní zisk

Novela zákoníku práce může významně zvednout minimální mzdu
 

Firma Engel strojírenská měla v hospodářském roce od loňského dubna do letošního března tržby za prodej výrobků a služeb 2,72 miliardy korun, meziročně o necelých 11 procent nižší. Provozní zisk jí vzrostl o 89 procent na 122,9 milionu Kč. Zisk po zdanění stoupl o 1,2 procenta na 63,6 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Firma vyrábí v Kaplici stroje na vstřikování plastů.

Loni v říjnu Engel oznámil, že kvůli poklesu zakázek propustí zhruba desetinu z necelé tisícovky pracovníků včetně agenturních. „Omezením zbytných výdajů se firma snaží připravit na budoucnost, očekává oživení výroby a opětovný nárůst zaměstnanců," uvedla ve výroční zprávě. Nábor některých profesí jako svářečů pokračoval, i když bylo méně zakázek.

Oživení výroby

Oživit výrobu podle firmy pomůže i vznik softwarového centra, kde odborníci vyvíjejí součásti řídícího systému strojů. V tomto centru nabízí Engel praxi studentům jihočeské univerzity.

Při jarní koronavirové pandemii se firma podílela na výrobě přípravků pro šití šňůr k rouškám. Také darovala ochranné prostředky dětskému domovu, domovu pro seniory či hasičům.

Firma v minulém obchodním roce kromě jiného dál vyvíjela design nové verze dopravníku. „Jde o příslušenství vstřikovacích lisů, které se dá přirovnat k pokladnímu pásu v supermarketech," uvedla firma. Dopravníky ke vstřikolisům si zákazníci objednávají, když chtějí s výliskem dál manipulovat, nechat ho od stroje někam převézt.

Elektrické skříňové rozvaděče

Engel strojírenská vyrábí v Kaplici elektrické skříňové rozvaděče, strojní rámy, plechová obložení, dopravníkové systémy i automatizační stroje. Sídlí v bývalé budově Jihostroje. Začínala tam v roce 2000 s 12 zaměstnanci. V Kaplici má také vlastní učňovské středisko.

Patří do rakouského Engel holdingu, který má devět výrobních závodů v Evropě, Severní Americe a Asii a zaměstnává 6 500 lidí. Obrat koncernu ve finančním roce 2019/2020 byl 1,3 miliardy eur (asi 34,5 miliardy Kč). Skupina má obchodní zastoupení ve víc než 85 zemích.

KAM DÁL: Automobiloví veteráni na Letné: Připomínali si 60 let od založení závodu Ralley Vltava. Účast ovlivnil koronavirus

Klíčová slova: