Experti promluvili: Jak je možné, že Ukrajina už přes měsíc úspěšně čelí ruské invazi?

Ukrajinský prezident chce logicky pro svoji zemi to nejlepší, některé jeho požadavky však nedávají smysl
  |   názor

Rusko bylo od začátku invaze ve výrazné přesile. Mělo mnohem více tanků, vojáků i letadel. Přesto mu Ukrajina dokázala odolávat více než měsíc. Nejedná se ale o náhodu, jak uvádí BBC. Experti prozradili, jak přesně to Ukrajinci dokázali.

Podle specialistů se stále ještě může vše obrátit proti Ukrajině, dochází jim totiž zásoba munice účinné proti tankům a vojenským letounům. Části ukrajinských vojenských sil také hrozí, že budou obklíčeni a zničeni.

Ačkoliv podle expertů výsledek konfliktu stále není jistý a Ukrajina se pod palbou ruských vojsk mění v postapokalyptickou krajinu, jedno jisté je, a to že ukrajinská vojska předčila Rusko hned na několika úrovních.

Motivace

Morálka ukrajinské a ruské armády se značně liší. Ukrajinci bojují za své rodiny, svou zem a o přežití, jedná se tedy o silně motivační důvody k boji. Na druhé straně Rusové jsou často mladíci, kteří právě skončili školu a kteří si mysleli, že jedou na Ukrajinu na vojenské cvičení.

Navíc se na ruské straně objevily zprávy o dezerci, rabování a nedostatku potravin.

Velení

Ukrajinská armáda je vysoce koordinovaná, dokonce i po ztrátě území. Vedení Ukrajiny v čele s jejím prezidentem Volodomyrem Zelenským zůstává v Kyjevě a dává to v médiích jasně najevo. Ruská vojska ale žádný podobný sjednocený typ vedení nemají a to má podle expertů s největší pravděpodobností negativní vliv na morálku vojska.

Taktika

Dokonce i přesto, že ukrajinské vojsko nebylo v přesile, dokázalo mnohem lépe využít zbraní, vojáků a terénu, který mělo k dispozici.

Jako příklad lze použít formování dlouhé kolony armádních vozidel na ruské straně, zatímco ukrajinská armáda pořádala rychlé útoky, při kterých vystřelili protitankovou střelu a ihned utekli. Rusové tak ani neměli šanci na podobné útoky reagovat.

Informační válka

Ukrajina si pomocí informačních kanálů získala podporu téměř celého světa, kromě Ruska. Tam totiž vláda převzala kontrolu nad médii.

„Ukrajina zmobilizovala informační sféru a získala tak obrovskou domácí i mezinárodní výhodu,“ uvedl Justin Crump a dodal, že z velké části za výhru na informační scéně vděčí Ukrajina jejímu prezidentovi a jeho mediální inteligenci.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Inflace bude nejspíše dále stoupat. Přerušení obchodů s Ruskem by mělo vážné dopady.

Klíčová slova: