Volby v domovech seniorů: Svůj hlas chtěly hodit do hlasovací urny desítky z nich

 

Možnost volit v domovech seniorů a dalších podobných zařízeních uzavřených kvůli výskytu koronaviru dnes využily až desítky klientů jednotlivých zařízení. Někde ale volilo jen pár jednotlivců. Dnes budou také chodit speciální komise až domů za lidmi v karanténě či izolaci kvůli nemoci covid-19.

Ministerstvo práce a sociálních věcí před týdnem evidovalo tři desítky domovů důchodců a zařízení sociálních služeb, v nichž se objevil covid-19. Za voliči do domovů chodí speciální volební komise složené z vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem. Dnes volilo například přes 50 klientů domovů pro seniory v Libníči a Dobré Vodě na Českobudějovicku.

Berou to jako svou povinnost

„Berou to jako svou povinnost. Jeden pán u nás je už 23 let a říkal mi, že nevynechal žádné volby," uvedla ředitelka domova Libníč Eva Kysnarová.

Ve středních Čechách hlasovali klienti tří uzavřených zařízení na Mladoboleslavsku. Jsou to soukromý Domov seniorů Vlčí Pole v Dolním Bousově a dvě zařízení v Benátkách nad Jizerou - krajský Domov u Anežky a Městské centrum komplexní péče. Například v Dolním Bousově se podle jednatelky Evy Peškové voleb zúčastnily zhruba tři čtvrtiny ze 70 klientů. V Městském centru komplexní péče odevzdalo hlas 14 ze zhruba pěti desítek klientů a v sousedním Domově u Anežky 19 z 65 klientů.

V Královéhradeckém kraji dnes odvolilo 24 lidí ze tří domovů seniorů, v nichž byla kvůli výskytu koronaviru vyhlášena karanténa. Celkem jich mohlo hlas odevzdat až 180. Mobilní volební tým přijel za voliči do krajských domovů seniorů v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku a v Polici nad Metují na Náchodsku a do soukromého domova důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku, řekl ČTK mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „Přenosná urna projde dezinfekcí," doplnil.

Nízká účast u mentálně postižených

Třeba v Domově Horizont v Kyjově na Hodonínsku ale dnes volilo jen sedm klientů ze zhruba 160, kteří mají volební právo. Sdělil to vedoucí sociálního úseku domova Michal Kameník. Domov Horizont se stará zejména o lidi s mentálním postižením. Podle Kameníka byla volební účast tak nízká právě proto, že značná část klientů, kteří volební právo mají, je těžce mentálně postižena a není schopna porozumět významu voleb.

Lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19, a nemohou tedy přijít do volebních místností, mohli ve středu hlasovat na 78 místech po celém Česku z auta. Využilo toho 3 672 lidí. Nejvíce jich hlasovalo ve Středočeském kraji, kde hlasovalo 668 voličů. Uvedlo to dnes na twitteru ministerstvo vnitra. Volební místa pro hlasování z auta byla dimenzována až na 16 000 voličů, kteří jsou aktuálně v Česku v karanténě a izolaci.

Středočeští důchodci chtějí volit

K voličům izolovaným kvůli koronaviru budou také na jejich žádost docházet v pátek speciální volební komise s přenosnou urnou až domů. Například ve Středočeském kraji zatím projevila zájem o takovéto hlasování podle krajského úřadu asi stovka lidí, v Plzeňském kraji zhruba 70 voličů, v Královéhradeckém kraji 58 a na Vysočině zatím asi 30. Zájem hlasovat mají třeba lidé v domově pro seniory v třebíčské ulici Manželů Curieových. Podle ředitelky Zuzany Maláskové chce volit 30 z asi 190 klientů. „Z toho sedm jich je v karanténě, ke kterým bude muset přijít zvláštní komise z kraje," uvedla.

KAM DÁL: Vakcína proti covidu pro děti bude mít za tou pro dospělé velké zpoždění. Není to priorita, tvrdí někteří vědci