Historický týden: Stavba Kapitolu, vznik Nintenda a největší selhání Fordu

USS Monrovia s dobře viditelnými čluny na palubě
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

V naší historii snad neexistuje den, který by neskrýval událost, jež hýbala dějinami. Podívejte se s námi do dob dávno minulých, co přesně se stalo v týdnu od 18. do 24. září! Zatímco v roce 1793 byl v Americe důvod k radosti a začínal se stavět Kapitol, o mnoho let později začíná zuřit druhá světová válka ve své nejsurovější podobě.

Důležité změny v OSN, zákon, který dal ženám konečně právo na Novém Zélandu volit, nebo dvoudenní krvavá bitva u Chickamaugy. Co skrývají jednotlivé dny nového týdne?

18. září

Psalo se 18. září 1793, když prezident George Washington položil základní kámen Kapitolu, který je dnes symbolem americké vysoké politiky i historie. V roce 1851 vyšlo první vydání knihy Moby-Dick od Hermana Melvilla, která se v budoucnu stala ikonickou klasikou americké literatury. V roce 1863 začala také bitva u Chickamauga. O mnoho let později, v roce 1977, byly do vesmíru vypuštěny kosmické sondy Voyager 1 a Voyager 2, které provedly hned několik důležitých průzkumných misí. 

V roce 2001 v tento den stále probíhají záchranné práce kvůli teroristickým útokům na Světové obchodní centrum v New Yorku a Pentagon, které se staly 11. září 2001. I později měly hluboký dopad na Spojené státy a světovou politiku a dodnes jsou jednou z nejznámějších historických událostí. V roce 2019 se konala globální klimatická stávka, kdy miliony lidí na celém světě vyšly do ulic, aby protestovaly proti klimatickým změnám a žádaly akční opatření od svých vlád a světových obchodních korporací.

19. září

V roce 1893 zažil Nový Zéland krásnou událost – byl přijat zákon, který přiznával ženám volební právo. V roce 1957 se také představila nová divize Ford Motor Company Edsela Forda s názvem Edsel. Mimochodem, právě Edsel byl pro své kontroverzní a nekonvenční názory považován za černou ovci slavné rodiny Fordů, proto bylo pojmenování divize po něm přinejmenším překvapivé. Nová značka měla sloužit jako nástroj luxusní nabídky automobilů pro střední třídu. Abyste se cítili dobře, ačkoli na to stejně nemáte – chytré! Ale ne dost. Z trhu byla stažena v roce 1960. Jednalo se o jeden z největších komerčních neúspěchů firmy Ford.

20. září

V roce 1519 vyrazil portugalský mořeplavec Ferdinand Magellan ze Španělska na svou slavnou expedici kolem světa. Tato cesta byla jednou z prvních, při které mořeplavec obeplul celou Zemi. V roce 1870 italská vojska dobyla Řím, a tím bylo dosaženo sjednocení Itálie. Řím se stal hlavním městem, kterým je dodnes. Tím začal prudký nárůst počtu obyvatel, rozšiřování města i jeho modernizace.

Už v roce 1962 Rachel Carson publikovala knihu Silent Spring, ve které kritizovala používání pesticidů a varovala před jejich dopady na životní prostředí. V roce 2008 americká investiční banka Lehman Brothers požádala o ochranu před bankrotem, což mělo za následek začátek globální finanční krize.

21. září 

Nejenže se v roce 1780 konala bitva u Kings Mountain, ale v roce 1949 se Německo rozdělilo jako výsledek dohody spojenců po válce do dvou částí a v roce 1981 získala Belize nezávislost. Smutné výročí spadá do roku 2012. Americký velvyslanec Chris Stevens byl v tento den zavražděn během útoku na konzulát Spojených států v Benghází v Libyi. Tento incident měl vliv nejen na mezinárodní vztahy, ale také na bezpečnostní opatření v oblasti. Velmi dobře o něm vypráví film 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází.

22. září

V roce 1949 provedl Sovětský svaz úspěšně svůj první test atomové bomby, což znamenalo začátek sovětské jaderné éry a zvýšení mezinárodního napětí. V roce 2013 přestala vesmírná sonda Viking 1, která byla vyslána na Mars v roce 1975, komunikovat se Zemí po 36 letech provozu na povrchu Marsu.

23. září

V roce 1889 byla založena japonská společnost Nintendo jako výrobce karet pro hru Hanafuda. Později se stala jednou z největších videoherních společností na světě. V roce 1952 vzniklo Evropské společenství pro atomovou energii (EURATOM), které mělo za cíl koordinovat jaderný výzkum a vývoj v Evropě.

V roce 1980 propustil Írán po 444 dnech americké rukojmí kteří byli zajati během íránské revoluce v roce 1979. A abychom navázali na událost, k níž došlo o tři dny dříve – americký finanční gigant Lehman Brothers oznámil bankrot, což mělo za následek plné propuknutí globální finanční krize.

24. září

Velký den byl v roce 1789 pro Ameriku! Kongres schválil prvních deset dodatků k ústavě, známých jako Bill of Rights. V roce 1957 byl na Oak Ridge National Laboratory v Tennessee spuštěn první jaderný reaktor v USA, nazvaný „X-10 Graphite Reactor“. Byl využíván pro výzkum a vývoj v oblasti jaderné fyziky.

Jen o tři roky později se John F. Kennedy a Richard Nixon zúčastnili historicky první televizní debaty prezidentských kandidátů. Kennedy se ukázal jako charismatický a důvěryhodný, což mělo vliv na výsledky voleb. V roce 1991 se 24. září stalo důležitým dnem pro Německo. Po více než 40 letech rozdělení bylo oficiálně znovusjednoceno po pádu Berlínské zdi. 

Zdroj: history.com, nationalgeographic.com, britannica.com, historytoday.com

KAM DÁL: Dojemný příběh prince Philipa. Jak pomohl malému synovi zesnulého prezidenta Kennedyho?