Aimo Koivunen: Voják, kterému drogy propůjčily nadlidské schopnosti

Aimo Koivunen ujel na lyžích zhruba 400 km pod vlivem pervitinu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Aimo Koivunen se během druhé světové války omylem předávkoval stimulanty, ale právě to mu zachránilo život. Ocitl se totiž sám, bez jídla a přístřeší za polárním kruhem. Ve stavu opojení pervitinem ujel na lyžích zhruba 400 km.

Pozoruhodné dobrodružství Aimo Koivunena, o kterém se mluví dodnes, začalo několika výstřely sovětských vojáků.

Dne 18. dubna, zhruba v 10 hodin dopoledne, Koivunen se svou lyžařskou hlídkou, která byla v pohybu po dobu dvou dnů, zastavil, aby si na chvíli odpočinuli. To byla ale velká chyba. Ve chvíli, kdy si s největší pravděpodobností zahřívali promrzlé ruce a nohy nad ohněm, je obklíčili Sověti. Jejich poklidné dopoledne narušila střelba. Finští vojáci vzali nohy na ramena a na lyžích se vydali se na útěk.

V čele tohoto závodu o přežití byl právě Aimo Koivunen, který finskou hlídku vedl hlubokými sněhovými závějemi a svými lyžemi prošlapával cestu všem ostatním. To samozřejmě nebyl jednoduchý úkol a Aimovi už po chvíli docházela energie.

Zoufalý Koivunen, který nechtěl zklamat svůj tým, si vzpomněl, že má u sebe obrovskou zásobu stimulantů, které měly jeho týmu údajně instantně dodat energii. Jednalo se o pervitin.

Dříve bylo užívání drog mezi vojáky zcela běžné, jednotkám je rozdávali velitelé. Zvyšovali tak šanci své země na výhru.

Koivunen dobře věděl, že množství prášků, které má v kapse, by vystačilo zhruba pro 30 mužů, to ho ale nezastavilo, vzal si všechny.

Silné rukavice, které ho chránily před arktickou zimou, mu znemožňovaly vzít si jen jednu dávku a nechtěl zastavovat, aby jeho tým neztratil náskok před nepřáteli.

Poté začal prorážet cestu tak rychle, že s ním jeho tým nebyl schopen držet krok. Koivunen se tak ocitl za arktickým kruhem sám, bez jídla a bez munice. V jednu chvíli ztratil vědomí, ale ani tehdy se nezastavil a na lyžích ujížděl dál.

Následující den se mu vědomí vrátilo a zjistil, že ujel zhruba 100 km. Dokonce přejel i přes minové pole, způsobil výbuch, a tím odstartoval požár. Výbuch a požár nějakým zázračným způsobem přežil, ale byl zraněný. Nějakou dobu tedy musel ležet na zemi na sněhu a chvílemi ztrácel vědomí. Nakonec se ale – stále pod vlivem pervitinu – zvedl a pokračoval v cestě. Věděl, že by v opačném případě umrzl.

Po cestě jedl šišky, aby zahnal hlad, a dokonce se mu podařilo ulovit i sibiřskou sojku, kterou snědl syrovou.

Aimo tedy přežil nejen předávkování pervitinem, ale i výbuch, požár, palbu sovětských hlídek, teploty hluboko pod bodem mrazu, a to vše jen s šiškami a jednou sojkou v žaludku. V momentě, kdy se dostal na finské území, měl za sebou 400 kilometrů terénu, jeho váha klesla na pouhých 43 kilo a srdce mu bušilo neuvěřitelnými 200 údery za minutu.

Zdroj: All That's Interesting, Medium

KAM DÁL: Obrovské fiasko Thomase Alvy Edisona: Vynález mluvící panenky byl historický přelom, radost ale trvala jen chvíli.