Byli Mašínové hrdinové, nebo vrazi? Chtěli zabít i prezidenta Gottwalda

Když poprvé zabíjeli, bylo Ctiradovi 21 let a Josefovi 19 let
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Mašínové. Odsoudit, nebo velebit? V našich moderních dějinách nenajdeme tak militantní antikomunistickou odbojovou skupinu, jakou byli bratři Mašínové. Česká společnost je vnímá velmi kontroverzně. Jedni hlasitě hájí jejich činnost, druzí se nebojí označit je za kruté vrahy. Kde je pravda a na jaké straně barikády jste vy?

Skupina bratří Mašínů na území Československa operovala mezi lety 1951 až 1953. Partyzánskými metodami útočili na předem vytipované cíle, aby se nakonec rozhodli emigrovat do západního Německa. Zásadními členy skupiny byli Josef Mašín a Ctirad Mašín, které následovali Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda.

Jejich činnost byla na místní poměry nekompromisní a velmi krutá. Vraždy, které za svého působení vykonali, velká část společnosti odsuzuje, stejně tak najdeme velké množství jejich obhájců. Bratři Mašínové jsou synové Josefa Mašína, který byl hrdinou a členem odbojové skupiny Tří králů

Jakou měli motivaci?

Hlavní motivací všech odbojových útoků na území Československa bylo získání zbraní a peněz, které jim měly poskytnout základní zázemí na útěk do západního Německa. Skupina také plánovala atentáty proti vysokým představitelům komunistické strany, ale k těm se nikdy neodhodlala. Jednou z možných obětí měl být i Klement Gottwald. Informaci potvrdil i tehdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

První oběť

První viditelnou akcí skupiny bylo přepadení Sboru národní bezpečnosti v Chlumci nad Cidlinou. Původní plán byl zlikvidovat příslušníka železnou tyčí. Kašík Ctirad úderům odolával, a tak byl nakonec zastřelen.

Aby si skupina opatřila další zbraně, rozhodla se zaútočit ještě na jednu služebnu v Čelákovicích. Tentokrát byl příslušník národní bezpečnosti uspán chloroformem a Ctirad Mašín ho podřízl dýkou. Tento čin česká veřejnost vnímá jako nejkontroverznější, neboť se údajně vymyká správnému zacházení se zajatci

Odboj se odkládá

Nucená přestávka v odbojové činnosti přišla společně se zatčením obou bratrů Mašínů a jejich strýce Ctibora Nováka. StB paradoxně netušila, že drží osoby zodpovědné za přepadení policejních stanic. Mašínové byli zatčeni, protože se chystali utéct na Západ, aby se lépe naučili odbojovému partyzánskému boji.

Agent zpravodajské služby CIC, který je měl doprovázet, ale skončil ve vězení a prozradil jejich jména. Josef Mašín si se strýcem odseděli několik měsíců a Ctirad Mašín byl odsouzen ke dvěma a půl letům za plánovaný útěk přes hranice. Byl však propuštěn dříve díky amnestii Antonína Zápotockého. 

Přepadení vozu s výplatami

V převleku lidových milic se Josef Mašín a Václav Švéda rozhodli přepadnout vůz, který převážel zaměstnancům výplaty. Během šarvátky byl zabit účetní firmy Josef Rošický. Kolem jeho smrti vznikají spekulace, zda byl členem KSČ. Jeho syn tvrdí, že se nikdy straně neupsal. Mašíny označuje za barbarské vrahy a loupežníky.

Mašínové celou akci obhajovali tím, že peníze potřebovali na nákup motocyklů Jawa, které by jim umožnily rychlejší přesun z pozic během jejich odbojové činnosti. 

Prostřílet se na svobodu

V říjnu roku 1953 se skupina rozhodla opustit Československo a dostat se do západního Berlína. Při postupu v NDR byli odhaleni a rázem se proti nim mobilizovalo 20 tisíc příslušníků Volkspolizei a sovětské armády.

Částečný úspěch se rozhodoval během dvou přestřelek. Ve stanici Uckro při pokusu o zatýkání zastřelili dva policisty a stejný počet, když je neúměrná přesila obklíčila v lese u Waldowa. Zde padli do zajetí také dva členové skupiny – Zbyněk Janata (v Uckro) a Václav Švéda (u Waldowa), kteří byli následně posláni zpět do Československa na popravu. 

Po necelém měsíci se daří Josefu Mašínovi a Milanu Paumerovi dojít až do cíle přes kasárna Rudé armády. V tutéž chvíli se Ctirad Mašín dostává do západního Berlína na podvozku vlaku. 

My chceme zpátky!

Svoboda nebyla cílem jejich divoké cesty. Později se přihlásili k americké armádě, kde chtěli pokračovat v boji proti komunismu jako agenti chodci v Československu. Údajně se po deseti dnech v západním Berlíně svěřili americkým vojákům s úmyslem vrátit se pro zadrženého Václava Švédu. Plán byl nepochopen a byl označen za šílený. 

Celý osud a příběh jediné tak militantní odbojové skupiny bratří Mašínů je na poměry naší moderní historie šílený. Jejich matka byla na základě jejich jednání v podstatě umučena a jejich strýc byl popraven. 

Příběh bratrů Mašínů je vzácným příkladem vzpoury v zemi, kde se většina lidí ohnula s davem. Jejich jednání někteří považují za hrdinství – a jiní za sprosté zločiny. Někdy se však v těchto diskuzích zapomíná na opravdového viníka. Tím byl komunistický režim samotný. Ten měl na svědomí tisíce obětí ve vlastních řadách.

Zdroje: redakce, tyden.cz, lidovky.cz, ceskatelevize.cz

KAM DÁL: StB tvořila nevzdělaná lůza. Kde se vzali udavači a agenti s obrovskou mocí?