Čarodějnické procesy v Salemu rozpoutala parta mladých holek, stačilo pár slov

Magie a kouzla se v Salemu trestaly smrtí
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Na tehdejší nespravedlnost Salem dodnes nezapomněl. Lidé panicky obviňovali jeden druhého, přitom za to mohla právě davová hysterie a přinucené doznání jedné z otrokyň, které dalo soudci moc posílat lidi na smrt pro podezření z čarodějnictví. Když se místní začali ohrazovat proti probíhajícím soudům a slepým úředníkům, bylo už pozdě.

Čarodějnické procesy v Salemu byly sérií soudních procesů, které se konaly v letech 1692 a 1693 v kolonii Massachusetts Bay, zejména v obcích Salem Village (dnes Danvers) a Salem Town (dnes Salem) v USA. Tyto procesy vedly k popravě více než dvaceti lidí obviněných z čarodějnictví a krvavé stopě ve světové historii.

Nevysvětlitelné křeče

Začátek procesů je spojen s obviněním mladé dívky jménem Betty Parris a její přítelkyně Abigail Williams z posedlosti ďábelskými duchy. Tato obvinění vedla k masové hysterii a obviněním dalších lidí z čarodějnictví. Tehdy mladé dívky začaly mít v roce 1692 nevysvětlitelné záchvaty, výbuchy ječení a bolestivé křeče. Místní lékař tehdy konstatoval, že byly očarované, tím spíš že se stejné symptomy začaly vyskytovat i u dalších v komunitě.

Dívky pak obvinily otrokyni Titubu a další dvě ženy, že je očarovaly. Na tyto byl vydán zatykač a byly vyslýchány. Zřejmě velmi krutým způsobem, protože to byla právě Tituba, která se první přiznala, a další dvě ji následovaly.

Kruté mučení nebralo konce

Během procesů byla použita neobvyklá soudní praxe, včetně tzv. „testů“ na čarodějnice, jako bylo ponoření do vody či provádění magických rituálů. Obviněné čarodějnice byly například ponořeny do vody. Pokud se člověk potopil, byl považován za nevinného, zatímco pokud vyplaval, byl označen za čarodějnici a byl odsouzen.

Další obviněné z čarodějnictví musely držet horký předmět nebo projít ohněm. Pokud neměly popáleniny, byly považovány za vinné. Výjimkou nebylo ani kruté mučení během výslechů nebo exorcismus.

Už bylo pozdě

V důsledku těchto procesů byly popraveny desítky osob obviněných z čarodějnictví a několik dalších zemřelo ve vazbě. Procesy v Salemu jsou často považovány za příklad masové hysterie a nespravedlivého soudnictví. Později bylo odsouzení obětí rehabilitováno a události z té doby jsou studovány jako příklad hromadného psychologického jevu a nedostatků soudního systému.

Když se o pár měsíců později veřejné mínění obrátilo a lidé začali kritizovat soudní procesy, už bylo pozdě. Všichni přeživší byli na začátku roku 1693 propuštěni, někteří už ale svůj život při honu na čarodějnice ztratili. Později byly všechny procesy prohlášeny za nezákonné a hlavní soudce Samuel Sewall se za svou roli omluvil. V roce 1711 byl dokonce schválen zákon, který jména odsouzených glorifikoval a poskytoval finanční restituce jejich dědicům. Hořká pachuť šílených procesů přetrvala v Salemu dodnes. A tak málo stačilo – pár slov mladých holek. Například Abigail bylo v té době sotva jedenáct let…

Zdroj: salemwitchmuseum.com, history.com, penntoday.com

KAM DÁL: Nostradamus viděl hrůzy, které se letos mají týkat i Česka. Potvrdil je generál Šedivý i další věštec.

Klíčová slova: