Diktátor, který chtěl rozvrátit svět. Husajna pověsili jako špinavého a zlomeného starce

Jméno Saddám znamená „ten, kdo vzdoruje“
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Vladimir Putin v únoru rozpoutal válku na Ukrajině. Po moci toužili i mnozí diktátoři před ním. Bývalý vůdce iráckého lidu Saddám Husajn byl obávaný muž Blízkého východu. Vedl válku s USA, likvidoval etnické menšiny v zemi za pomoci chemických zbraní. Stal se symbolem zla. Oběšen byl v prosinci 2005.

Válka je vůl, zní název jedné z písniček skupiny Synkopy 61. Saddám Husajn rozpoutal vražedné běsnění, přesto se stal člověkem, který dodnes společnost částečně rozděluje. Na den jeho smrti se někteří obdivovatelé scházejí u jeho hrobu, zatímco většina z obyvatel Iráku oslavuje dobu v částečné svobodě. Žádný Iráčan však bezesporu neprojevuje svou vděčnost USA, které za celým dopadením ukrývajícího vůdce stojí. 

Smrt "silného" vůdce

Saddám Husajn byl typickým produktem kultu osobnosti. Na náměstích stály jeho sochy, on v uniformě a s doutníkem budil dojem neohroženého válečníka, z kterého jde strach. Ale zároveň budí dojem silného vůdce, který se o svůj národ postará třeba i ve chvíli, kdy jde dobrovolně bojovat s obrem. 

V čele Iráku stál mezi lety 1979-2003, za tuto dobu toho stihl opravdu požehnaně. Při několika čistkách a genocidách obyvatel zemřelo něco kolem 250 tisíc obyvatel. K tomu připočítejme dvě války v Perském zálivu, několik let tyranie nad obyvatelstvem a třeba také hromadná poprava šíitských vesničanů z Dudžailu. Tento zločin proti lidskosti mu byl osudným. Právě za něj byl totiž odsouzen k smrti oběšením. Konkrétně se jednalo o masakr 148 šíitských obyvatel.

Schován v podzemí

Když George W. Bush potřeboval silný argument pro vstup amerických vojsk na území Iráku, přišel s údajně uloženými zbraněmi hromadného ničení. Vzhledem k historii Saddáma Husajna se tyto informace zdály být věrohodné. Jenže americko-britská invaze v roce 2003 byla v tomto ohledu podle mnohých neúspěšná, protože se prý zbraně nikdy nenašly. Jiné informace však hovoří opačně. Režim každopádně padl a Husajn zmizel. Stejně tak jeho sochy z ulic. 

Diktátor byl nakonec dopaden 13. prosince 2003 a v ten den se rozhodně nejednalo o vůdce, ze kterého by šel strach. Šedivý, špinavý a uhnaný starý muž schovaný se zbraněmi a balíkem peněz v hodnotě tři čtvrtě milionu dolarů byl spíše zoufalým staříkem než vůdcem, kterého se bály okolní země. 

Rudý úsvit

Saddám Husajn se schovával v malé díře v podzemním krytu u rodného města Tikrítu. Jeho polohu prozradili lidé blízcí bývalému diktátorovi. Spolu s ním byli popraveni i tři další pohlaváři tyranského režimu. Bývalý šéf tajných služeb Barzán Ibráhím Tikrítí, bývalý předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár a někdejší viceprezident Tahá Jasín Ramadán.

Rozsudek trestu smrti oběšením byl vykonán dne 30. prosince 2006. Pro USA a velkou část Iráčanů se jednalo o symbolickou tečku nad dlouhým obdobím, kdy byl budován kult jedné osobnosti, která měla svými rozhodnutími na svědomí životy tisíců lidí.

Zdroj: Česká televize, BBC, CNN

KAM DÁL: Hrozí nebezpečí sociální a ekonomické nejistoty, říká kandidát na prezidenta Zima. Nechce být jako Zeman.