Marie Terezie měla s lékařem smluvené tajné heslo. Jedna limonáda a byl konec

Smrt manžela Marii Terezii zlomila
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Jedna z komorných Marie Terezie prozradila po její smrti velké tajemství. Snad že se tehdejší vládkyně nesmířila s tím, že v posledních minutách svého života nebude mít vše pod kontrolou. A tak lékaře, který se o její zdraví staral, poprosila, aby jí dal znamení, že umírá. Jako gesto si smluvili něco, o čem nikdo jiný neměl do té doby ani tušení.

Jediná vládnoucí žena na českém trůně byla Marie Terezie, rakouská arcivévodkyně. Narodila se 13. května 1717 a stala se jednou z nejvýraznějších postav v dějinách habsburského rodu. Její panování, které trvalo od roku 1740 do její smrti v roce 1780, bylo poznamenáno nejen válečnými konflikty, ale také ambiciózními reformami a snahou o modernizaci monarchie. Když tušila, že se blíží konec, smluvila si s lékařem tajné znamení.

Náhlý skon všechny zasáhl

Chůzi prý měla volnou, ale držení těla majestátní. Spisovatelka Karolína Pichlerová byla prý dcerou jedné z komorných Marie Terezie. Zaznamenala, že v roce 1780 se u císařovny začaly objevovat zdravotní problémy, které věstily její konec. Mělo jít o velmi silný kašel, ke kterému se přidávaly další potíže. Snad že to věděla sama nebo dámy kolem ní tušily, že jejich paní už není ve své kůži. 

Už během pár dní se mluvilo o tom, že vládkyně nepřežije. Svému lékaři Antonovi von Störckovi však nakázala, že až se bude blížit minuta poslední, až on usoudí, že už se bude loučit se životem, podá jí limonádu. Znamení, které pochopí jen oni dva. Jako by Marie Terezie nemohla připustit, že nebude mít v posledních minutách svůj život i lidi kolem pod kontrolou. A skutečně se tak stalo. Svou limonádu vypila tři hodiny před svou smrtí. Zemřela krátce před devátou hodinou večer. Psal se 29. listopad 1780.

Rakouská arcivévodkyně byla ženou činu

Pro světovou historii bude mít však navždy velký význam. Její jméno znají všichni. Neměla to přitom vždy jednoduché a svou pozici ve světě si musela pečlivě vydobýt. Budoucí manželka Františka I. Štěpána Lotrinského byla dcerou císaře Karla VI. a královny Alžběty Kristýny. Narodila se ve Vídni a byla vychovávána v přísném prostředí.

Po smrti svého otce v roce 1740 se Marie Terezie ocitla ve složité situaci, když měla v souladu s Pragmatickou sankcí nastoupit na trůn. Její nároky byly zpochybněny zejména Pruskem a Francií. V důsledku toho vypukla válka o rakouské dědictví, během níž musela Marie Terezie čelit mnoha politickým a vojenským výzvám. Přestože musela potlačit mnoho pokusů o zničení monarchie, její diplomatická zručnost zajistila, že udržela územní integritu říše. 

Mimo to byla známá svými reformami v oblasti správy a hospodářství. Snažila se modernizovat a centralizovat monarchii, což zahrnovalo reformy vojenského systému, daňové politiky a zlepšení školství. Její snaha o zkvalitnění života obyvatelstva vedla k mnoha reformám, které ovlivnily další generace panovníků.

Zdroj: press.princeton.edu, lower-austria.info, Nemoci Habsburků, Hans Bankl

KAM DÁL: V roce 2024 nás čekají hrozné věci, lidé budou umírat. Slavná věštkyně ukázala na konkrétní události.