Jak se zbavit slimáků: Jde to i levně a rychle

Zbavit se slimáků nám pomůže mimo jiné i krmítko pro ptáky
  |   zajímavost

Slimáci dělají vrásky na čele nejednomu zahrádkáři. Mohou totiž na záhonech způsobit pořádnou paseku, a to dokonce i za několik málo hodin. Proto jsou jedním z nejobávanějších škůdců. Naštěstí se jich můžete poměrně jednoduše zbavit, dokonce bez použití toxických chemikálií.

Slimáci mohou poničit nejen naši úrodu, ale dokonce i okrasné květiny, dokáží zkrátka zdevastovat celou zahradu.

Přilákejte ptáky

Jedním z těch nejjednodušších způsobů, jak se zbavit slimáků, je přilákat na vaši zahradu ptáky, kteří poté veškerou práci odvedou za vás.

Slimáci jsou totiž zdrojem potravy hned několika volně žijících živočichů, patří mezi ně mimo jiné i ptáci, ropuchy, žáby nebo ježci. Ideálním způsobem, jak se této škodné zbavit, je tedy nalákat tyto živočichy k vám na zahradu a máte po problému.

Stačí na zahradu postavit ptačí krmítko, abyste opeřence přilákali, a doufat, že si všimnou slimáčí hostiny na vašich záhonech.

Postavte bariéry

V momentě, kdy se vám na zahradu nepodaří přilákat dostatek ptactva, je nutné se uchýlit k jiným metodám vypořádání se se slimáky.

Mezi jedny z nejjednodušších a zároveň nejefektivnějších způsobů, jak na to, patří přírodní bariéry. Pokud nechcete, aby vám slimáci zničili vaše pracně vypěstované rostliny, stačí jen zařídit, aby se k nim nedostali.

Slimáci mají problém s pohybováním se po suchých a drsných materiálech. Ideální tak je ohraničit vaše záhony dřevěnými plaňkami. Skvělým tipem je také poházet kolem rostlin rozdrcené skořápky.

Odstraňte ze zahrady listí

Slimáci jsou nejaktivnější v noci, kdy na ně neútočí jejich přirození predátoři. Přes den se schovávají pod kameny, květináči, ale i pod listím. Je tedy nutné spadané listí ze zahrady pravidelně sbírat, aby se slimáci neměli kam skrýt. Zajistíte tak, že je zpozorují ptáci, ježci, žáby a další volně žijící zvěř a zbaví vás jich.

Vyrazte na lov

V momentě, kdy jsou slimáci nejaktivnější, je také ideální vyrazit na jejich lov. Připravte si kýbl se slanou vodou a ochranné rukavice, nezapomeňte ani na baterku, nejlepší je totiž vyrazit zhruba dvě hodiny po setmění.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak se zbavit plísně okamžitě a bez bělidla.

Klíčová slova: