Křídlatka japonská: nebezpečný plevel, kterého se musíte okamžitě zbavit

Křídlatka japonská je schopná vyrůst až o 10 cm za jeden den
  |   zajímavost

Zahrádkáři varují před nebezpečnou křídlatkou japonskou, kterou bychom na svých zahradách rozhodně neměli nechávat bez povšimnutí. Mohlo by to totiž mít katastrofální následky. Naštěstí ji lehce poznáte, je ale potřeba jednat okamžitě.

Křídlatka japonská je podle zahrádkářů jedním z těch nejhorších druhů plevele. Je proto nutné přesně vědět, jak tato rostlina vypadá, a pravidelně kontrolovat vaši zahrádku, jestli se na ní náhodou neobjevila. Je totiž velmi obtížné se jí zbavit, proto rozhodně nesmíte čekat, až se vám na zahradě rozroste.

Pokud ji na vašich záhoncích zahlédnete, jednejte okamžitě.

Jak křídlatku japonskou poznat

Tato rostlina, jak napovídá už její název, pochází z Japonska. Do Evropy se dostala až v 19. století. Nevypadá jako běžný plevel, nezkušený zahrádkář si ji proto dokonce mohl splést i s okrasnou rostlinou, která na jeho záhon patří. Má listy ve tvaru srdce a krémově bílé drobné kvítky, které na rostlině raší ve shlucích.

Svým vzhledem by tedy na zahrádce nejspíše ani příliš nevadila. Problémem je ale její extrémní rychlost růstu. Může vyrůst až do výšky několika metrů, a to v tempu 10 cm za den. Proto u tohoto plevele není radno otálet s jeho odstraněním.

Jak se tohoto druhu plevele zbavit

Ideální je rostlinu vykopat a místo, na kterém vyrašila, posprejovat speciálním sprejem proti růstu plevelu.

Jak si takový sprej vyrobit doma, najdete zde.

V případě, že jste si křídlatky japonské všimli později, je ale nutné přizvat na pomoc profesionála, jinak se plevelu s největší pravděpodobností nikdy nezbavíte.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak na spáry: Stačí vám jen jedna levná ingredience.

Klíčová slova: