Udržte svůj trávník zelený i přes zimu, pomohou vám s tím jednoduchá pravidla

Jednou z příčin vzniku hnědých skvrn na našem trávníku jsou naši domácí mazlíčci
  |   zajímavost

S příchodem zimních měsíců se na trávníku často začínají tvořit nehezké hnědé skvrny, které poté ničí vzhled celé naší zahrady. Naštěstí jim ale můžeme poměrně jednoduše předejít a dokonce i přes zimu udržet trávu na naší zahradě krásně zelenou.

Hnědé zbarvení na našem trávníku může mít na svědomí hned několik faktorů, jak na svém webu uvádí Express.

Ke změně barvy trávy na naší zahradě nebo jejích části přispívá mimo jiné i nedostatek světla, špatné počasí a vyšší míra deště, navíc během zimy přechází do klidového stavu a jej růst se zpomaluje, jak na svém webu uvádí Pennington.

Naštěstí ale existuje hned několik zaručených způsobů, jak této nevzhledné změně předejít.

Zbavte se plevelu

Stejně jako všechny rostliny i tráva na naší zahradě potřebuje k tomu, aby rostla, slunce, vodu a živiny. Plevel ale může tento proces ztěžovat, ubírá jí totiž živiny z půdy a navíc také často  zabraňuje tomu, aby na přilehlý travnatý porost dopadalo slunce.

Ideální je tak před zimou všechen plevel z trávníku odstranit, v opačném případě riskujete jeho poničení a tvorbu hnědých skvrn.

Odstraňte spadané listí

Jedním z největších podzimních prohřešků je zanechání spadaného listí na trávníku. Listí zanechané na trávníku může způsobit jeho zhnědnutí.

Hromada listů na trávě na naší zahradě totiž znemožní, aby na ni dopadaly sluneční paprsky. Ideální je tak veškeré popadané listí co nejdříve shrabat a umístit ho na kompost. Nejen, že se tímto způsobem vyhnete poškození vašeho trávníku, ale také si zajistíte kvalitní hnojivo.

Pozor na domácí mazlíčky

Pokud se chcete vyhnout hnědým skvrnám na trávníku, psy na něj raději nepouštějte. Jejich moč je totiž pro travnatý porost toxická a dokáže ho téměř okamžitě zlikvidovat. Ideální je tak s vaším domácím mazlíčkem raději pravidelně chodit na procházku do přírody, aby nemusel svou potřebu vykonávat na vašem trávníku.

Případně ohraničte část trávníku, kam může váš domácí mazlíček jít vykonat potřebu, a vyhnete se tak hnědým flekům na celé ploše vaší zahrady.

Zdroj: PenningtonExpress

KAM DÁL: S odstraněním plísně a řas na terase vám pomůže i obyčejný ocet.