Rozhovor s majitelkou pivovaru Berounský medvěd. I. část

Hana Mayerová za barem. Pivovar má dodneška pouze dva zaměstnance - sládka a jeho pomocníka. "Jsme rodinná firma, takže si vyhovíme," říká s úsměvem paní Mayerová.
Zobrazit fotogalerii (4)
17.09.2015 - 16:53   |  

S paní Mayerovou jsme si v první části rozhovoru povídaly o vzniku pivovaru a počátečních předsudcích zákazníků. 

Minipivovar Berounský medvěd se nachází ve starém továrním objektu. Rodinný podnik vlastní paní Mayerová spolu se svým manželem, z jehož nadšení do pivovarnictví plynul první impuls ke vzniku firmy. Probraly jsme jejich společnou historii spjatou s Berounským medvědem od začátku až do současnosti.

Pivovar funguje od roku 1998. Jak jste se dostali k tomuto netradičnímu podnikání?

Věděli jste, že...
  • Pivo se vaří v Berouně už od konce 13. století
  • V letech 1872 až 1978 v Berouně fungoval místní pivovar
  • Manželé Mayerovi návazali na jeho tradici po dvacetileté odmlce
  • Zatímco na ploše bývalého pivovaru je nyní bytová zástavba, Mayerovi zrekonstruovali budovu bývalého cukrovaru

Po revoluci jsme začali s podnikáním v tomhle areálu. Jako předmět podnikání jsme zvolili soukromý kovošrot. Se vznikem kovošrotu vznikla i parta zámečníků. V rámci tohoto oboru jsme pro ně hledali nějaké využití a dostali jsme nabídku práce pro Staropramen při bourání staré varny a vzniku nové. Tím pádem se tam manžel s našimi řemeslníky dostal a viděl to zázemí. V té době už se o pivo docela zajímal. Zajímal se o to už od mládí, protože babička mu vyprávěla, jak se kdysi na venkově vařívalo pivo doma. Myšlenky na to tedy měl, zkoušel si to, a když viděl zázemí velkých pivovarů, napadlo ho postavit si v našem areálu malý pivovárek.

Jak byly podnikatelské začátky náročné?

Za prvé jsme byli jedním z prvních soukromých malých pivovarů v republice, které vznikaly té době. Bylo to dvojsečné. Nebyly s tím zkušenosti. Nebyly ani firmy, jaké jsou dneska, které vám postaví minipivovar na klíč. Potýkali jsme se i trochu s předsudky lidí, protože v té době si nikdo neuměl představit, že může vzniknout malinký pivovar. My jsme také nevěděli, jestli vůbec uspějeme.

Pivovar funguje od roku 1998, restaurace vznikla až o několik let později. Podle Hany Mayerové s restaurací původně vůbec nepočítali. "Navedli nás na to kamarádi," vysvětluje.

První zákazníky jste tedy měli z řad místních obyvatel, kteří o pivovaru věděli?

Určitě. Nejprve z řad našich známých, kterým jsme se zmínili. Ti chodili a ochutnávali pivo. Potom jsme přišli na to, že když se pivo uvaří a bude se předkládat lidem, tak nejlepší balení je do pet lahví. V tomto směru jsme také byli jedni z prvních, kteří začali pivo stáčet do pet lahví. Dneska už je to běžná věc. Velké pivovary do toho vstoupily teprve později. Pro nás to tenkrát bylo z praktických důvodů.

Vůči tomu také museli být zezačátku předsudky z řad zákazníků.

Přesně tak. Lidé to neznali a připadalo jim to divné. Potom se to otočilo, protože spousta lidí přišla na to, že pet lahve se daleko lépe přepravují. Nemusí se také myslet na vracení skla.

V další části rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jaké filmy se v prostorách pivovaru natáčely, nebo jak jsou do chodu podniku zapojeni další členové rodiny. Více ve článku Rozhovor s majitelkou pivovaru Berounský medvěd. II. část.

V areálu pivovaru se zítra rozpoutá divoká jízda. Dorazí totiž kapela Wohnout se svým charitativním koncertem! Více se dozvíte v našem článku Wohnouti navštíví Berounského medvěda.

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru