Markéta Pekarová Adamová: Zeman je symbol ruské propagandy, která ho efektivně využívá

S předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem volají po změně. Přijde?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Česká republika je na rozcestí. Západ, nebo východ? Hulvátství a buranství, nebo reprezentace a hrdost? Ve druhém kole si zvolíme Miloše Zemana, nebo Jiřího Drahoše. Jaký názor má na oba pány poslankyně Markéta Pekarová Adamová, kam se podle ní může naše země ubírat a proč se někteří Češi dobrovolně pasují na stádo ovcí?

Máme za sebou první kolo voleb, dopadlo podle vašich představ?
Mám radost, jak to dopadlo. Myslím, že naděje na změnu tam je a je celkem veliká. Na druhou stranu jsem nadšená velmi opatrně. Máme zkušenosti z před pěti lety, že dva týdny během prvním a druhým kolem bývají nejostřejší. Kampaň ze strany současného pana prezidenta byla tenkrát hnusná a nekorektní. Vzhledem k tomu, že zájem jeho nejbližšího okolí, které kolem sebe na Hradě má, aby ve funkci zůstal, je obrovský, udělá všechno pro to, aby se to povedlo.

Markéta Pekarová Adamová
- první místopředsedkyně TOP 09
- poslankyně parlamentu
- titul Ing. získala na Českém vysokém učení technickém, obor Ekonomie a management v průmyslu
- jako dobrovolnice pomáhala v dětských domovech v Arménii a v Maroku, v Srbsku pracovala s postiženými lidmi
- hovoří plynně anglicky, je vdaná

Koho tím přesně myslíte?
Například pánové Mynář, Nejedlý, ale i další. Nebudou mít jakékoli hranice, aby se na svých pozicích a u moci udrželi. Je zřejmé, že se my všichni, ale hlavně pan Drahoš, musíme obrnit proti tomu, co přijde. Nejdůležitější pak bude, aby přišlo volit co nejvíce lidí. Včetně těch, kteří v prvním kolem podpořili jiného kandidáta. Čím bude volební účast nižší, tím více to Zemanovi nahrává.

Povede se tato mobilizace? Přeci jen jsme Češi, kteří si mohou říct: můj kůň nevyhrál, tak nikam nejdu...
Těžko odhadovat, jak se voliči kterého z poražených kandidátů zachovají. Na druhou stranu se mi moc líbila gesta, kteří všichni učinili bezprostředně po skončení prvního kola. Od Topolánka až po Fischera ta podpora byla jednoznačná. Myslím si ale, že spousta lidí si sama uvědomuje, že pětileté působení pana Zemana nechalo na české společnosti spousty šrámů. Takže mobilizace se může povést.

Co bude nejdůležitější?
Karel Schwarzenberg vždy s jistou nadsázkou vzpomíná, že stěžejní před pěti lety bylo, že napadl sníh a spousta Pražáků odjela na hory. K volbám tedy nešli. Desítky tisíc hlasů bylo najednou mimo. Je třeba vysvětlovat, že se to klidně může stát znovu, přeci jen máme leden. (smích) Ale vážně - my už si to nesmíme nechat utéct mezi prsty tímto způsobem. Jde o charakter směřování české země, možná více než na těch pět let. Když si vezmeme, že by tu měl deset let v kuse vládnout Miloš Zeman, není to hezká představa. Navíc si myslím, že jeho druhé volební období by bylo ještě mnohem horší.

V čem?
Neměl by motivaci se alespoň nějak držet, aby mohl obhajovat svoji funkci, znovu už to nejde. Ztratil by veškeré zábrany. My jsme teď viděli, že i když je jakž takž má, nebere si servítky. Je schopen čínským či ruským politikům neuvěřitelně poklonkovat. Přitom s našimi zásadními partnery, ať už je to Německo nebo Evropská unie, vůbec nemá chuť se scházet. Poškodil zájmy země, což už se mnoha lidem zajídá.

"Babiš to dělá systematicky dobře. Na svoji stranu se snaží dostávat různé zájmové skupiny, různé významné osobnosti. Ale dojde i na souboj multimiliardářů, kteří nebudou nadšeni z toho, co všechno se děje a že začíná zasahovat do jejich byznysu. To může být hodně zajímavý střet a jeden z důvodů, proč současný premiér skončí."

Mohou být dny, které nám do druhého kola zbývají, opravdu něčím mimořádným? Tak mimo alespoň elementární základ slušnosti, že jsme to tu ještě nezažili?
Myslím, že ano. Protože ruské zájmy, které tu Zeman hájí, Českou republiku vnímají jako základnu pro všechny své další aktivity směrem do Evropské unie. Zeman je pro ně symbol, který oni umně a efektivně využívají. Staví ho jako příklad evropského státníka, který podporuje tamní režim. Funguje jim jako omluva i zbraň. Mohou říkat, že jde o prezidenta unijní země, který kritizuje sankce uvalené na Rusko, je na jejich straně v případě anexe Krymu a tak dále. Vnímají ho jako styčný bod, o který nebudou chtít přijít. A jsou ochotni do něj investovat nemalé prostředky.

Může být tedy Zemanova nekampaň financována i z těchto zdrojů?
Rozhodně je s podivem, jak masivní ona kampaň je. On samozřejmě může tvrdit cokoli o tom, že žádnou nevede. O to více se schovává před zákonem, který reguluje financování politické kampaně. Snaží se vyvlíknout z transparentnosti. Přitom jde o řádově miliony a mě by zajímalo, odkud plynou.

Máte nějaký tip?
Nejsem naivní. Je mi jasné, že jsou to i zdroje, které byly „ve hře“ už před pěti lety. Skrz pana Nejedlého pomáhají panu prezidentovi peníze z Ruska. Dezinformační weby u nás dlouhodobě kopou za zájmy pana Zemana, resp. Ruska. Určitě už bijí na poplach. Raději je nečtu. Ale předpokládám, že o panu Drahošovi se dozvíme pomalu i to, že požírá malé děti. Díky sociálním sítím se tyto informace dostávají rychle mezi lidi. Všichni by měli být obezřetní, čemu uvěří.

"Překvapuje mě, že se premiérovi stále daří držet jednotu hnutí ANO. Alespoň navenek. Přitom tam jsou jistě bezúhonní lidé. Musí tam panovat velká obava z toho, čeho všeho je Andrej Babiš schopen. Což je obava oprávněná. Přesto až zamrzí, co všechno jsou někteří schopni přehlížet. Ne o všech má člověk iluze, ale u některých opravdu zdvihám obočí, co si nechají líbit."

Přitom tyto zprávy často vypadají velmi důvěryhodně...
Ano, samozřejmě skryté kouzlo je v těch důvěryhodnějších. Že žere malé děti, to je jedna z těch, které snad nikdo vážně nebere. Ale třeba že spolupracoval tamhle s těmi nebo je podepsaný pod něčím nesmyslným, nepravdy o uprchlících a tak dále. Budou se snažit najít Achillovy paty, nebo si je prostě vymyslí. Na Karla Schwarzenberga se přeci také vytáhly lži o nacistické minulosti jeho rodiny a další.

Ustojí pan Drahoš tyto výpady, případně i lži, pokud přijdou?
Zemanova práce v politice je postavena na lžích. To není věc jen posledních let, kdy je prezidentem. Neštítí se použít nic. Pan Drahoš je přesný opak. Pro vědce je vždy důležitá pravda. Nebude to pro něj vůbec snadné. Ale nepodceňovala bych ho. I ke kampani přistoupil velmi profesionálně a strategicky. A má kolem sebe lidi, kteří jsou schopní. Budu doufat, že se proti lžím a polopravdám rázně ohradí.

V čem je vůbec kouzlo pana Drahoše?
V tom, že je člověk, který má velký vnitřní klid. Sálá z něj, že jde o slušného, chytrého a poctivého člověka. Zároveň je fyzicky zdatný, což se se současným prezidentem nedá srovnat. To vidíme i z pouhých fotografií. Podle mého názoru by v prezidentské funkci zrál jako například pan Andrej Kiska na Slovensku.

Proč si myslíte, že Miloš Zeman má stále takovou podporu přes to všechno, co zde provádí? Téměř dva miliony voličů, to není málo...
To rozhodně není málo! Ale průzkumy ukázaly, že spousta lidí se o prezidentskou volbu vůbec nezajímala. Je pro ně důležité, že Zemana znají. Často slýchám argumenty, že je náš, že je jeden z nich. Tento přístup nechápu. Chci mít prezidenta, který je nesmírně zajímavou autoritou, musí ostatní převyšovat. Některým asi nevadí ani jeho vulgarity, chování, jeho neustálé změny názorů. Navíc často svými výroky uráží i ty, co ho volí. Současný prezident zkrátka reprezentuje stinné stránky české povahy, určitou malost, provinčnost, kterou mnozí v sobě bohužel mají.

Prezident je ale přeci tradiční politik, proti kterým vehementně bojuje pan Babiš. Jak je možné, že voliči ANO podporují Zemana?
Lidé si tyto souvislosti nespojují, nedávají dohromady. Pánové Zeman a Babiš jsou si hodně podobní. Jsou vnímáni tak, že pomohou k pozitivní změně, mnohdy skoro jako spasitelé. Přitom mění názory, jak se jim to hodí, vhodně rozlišují, k jakému publiku zrovna mluví. Vezměte si jen to, jak pan Babiš po prvním kole prezidentských voleb začal pomalu otvírat vrátka, co kdyby vyhrál pan Drahoš. Vymezoval se proti současné hlavě státu, v určitých věcech se od něj opatrně distancoval. Aby po druhém kole mohl případně říct, že je rád, že Zeman nevyhrál. To je jeho velká schopnost, umí se prosmýkat jako had. Svědčí to i o charakteru obou. Ještě před pár lety šel Zeman proti Babišovi a naopak. Hrají sami na sebe, jen na své zájmy.

"Prosím všechny, nepodceňujte druhé kolo prezidentských voleb a přijďte! Splnit si občanskou povinnost je důležité, ať už volíte pana Drahoše, nebo pana Zemana."

Změní se přístup Andreje Babiše, pokud nevyhraje "jeho" Zeman?
Určitě. A myslím si, že z toho má hodně těžkou hlavu. Pan Drahoš se několikrát vyjádřil, že menšinová vláda nebude mít jeho podporu. Dále řekl, že nechce, aby v čele vlády stál premiér, který je trestně stíhaný a poškozuje tím i naši reputaci ve světě. Na druhou stranu ani Miloš Zeman by po volbách, pokud by byl zvolen, zřejmě netrval na všem, co dosud říkal. Užíval by si, že může převzít iniciativu i na úkor Babiše. Ale i toho bych se dost bála. Těžko říct, kam by se to ubíralo.

Jaký vy sama máte pocit, když sedíte v poslanecké lavici a mluví k vám trestně stíhaný člověk?
Přijde mi to jako scéna v nějakém absurdním divadle od Václava Havla. Máte pravdu, že je to něco, na co jsme si postupně začali zvykat, čemuž já sama se bráním. Je to závažná věc, ale vnímám u něj ještě závažnější problémy. U pana Babiše už se v minulém volebním období prokázalo, že zneužíval svoji moc ve vlastní prospěch. A to dost razantně vůči konkurenčním firmám. Mám na mysli zejména zajišťovací příkazy. Několik případů už je veřejně známo. Ale to je zřejmě jen špička ledovce. Řada věcí se odhalí s nějakým zpožděním. Často slýchám příběhy lidí, kteří mají různými postihy zničený život. Jen proto, že podnikají ve stejné sféře, jako Agrofert. To je naprosto nepřijatelné, ale lidem to nedochází. Ukrajuje se nám svoboda, stát má čím dál větší moc nad lidmi a využívá ji k zastrašování. Dělají z nás služebníky, ovce, které mají držet pusu a krok. To mě děsí nejvíc.

Nemáte někdy chuť toho nechat? Často bojujete s větrnými mlýny...
To víte, že je to ubíjející. Pro spoustu lidí je to strašení a přehánění, o to víc vás mrzí, že jim to ani nejde pořádně vysvětlit. Na druhou stranu je to výzva pro nás všechny, kteří se nechtějí sklonit. Nepůjde to snadno, to je jasné. Bylo by s podivem, kdyby si s tak obrovským majetkem, jaký Andrej Babiš vlastní, nebyl schopen zaplatit dobrý tým spolupracovníků. Musíme však mít stále naději a vůli spolupracovat napříč stranami. Nikdo to za nás neudělá. A také musíme být připraveni, až Babiš jednou padne, což se určitě stane. Je nutné mít jasný plán, co dál.

Co tedy Andreje Babiše porazí?
Domnívám se, že pádu napomůže až ekonomická krize. Lidem se přestane tolik dařit, začnou nás trápit problémy, jako nezaměstnanost, odliv zakázek a tak dále. Celkově nižší ekonomický růst začne na společnost dopadat, budou nuceni se probudit ze snu, do kterého se je snažil Babiš dostat. Určitá naděje je i v jeho trestním stíhání. Pokud policie bude statečná i přes jistě ohromný tlak jemuž čelí, justice stále skutečně nezávislá a bude uznán vinným, pak lidé začnou prozírat a začneme se vracet do normálu. Žádný strom neroste do nebe. Jednou přijde pád, protože jej kauzy dostihnou.