Od běžného platu k miliardám: Křetínský je úspěšný podnikatel s neúspěšným fotbalovým klubem

Daniel Křetínský je jedním z nejbohatších Čechů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jeho jméno si širší veřejnost zcela logicky spojí s fotbalovou Spartou. Když nad ní mladičký muž přebíral zodpovědnost, měl už velmi dobře nalinkovaný “pohádkový” podnikatelský příběh, který mu vynesl titul nejmladšího miliardáře v České republice. AC Sparta Praha to však nebyla. Jak tedy zbohatl Daniel Křetínský?

Svoje miliony pumpuje do pražské Sparty, která se pod jeho patnáctiletým vedením dostala pouze dvakrát do vytoužené Ligy mistrů. Sportovní neúspěch si však směle kompenzuje ve světě byznysu, kde se postupně dopracoval v jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů v České republice.

Časopis Forbes ho zařadil na 1030. místo světových boháčů s jměním ve výši dvou miliard dolarů. Jak se syn respektovaných rodičů dostal ke svému bohatství?  

Rodinné zázemí

Ještě stále velmi mladý právník a podnikatel Daniel Křetínský (43) měl k úspěšnému životu našlápnuto i díky genetické informaci. Oba rodiče jsou totiž respektované osobnosti a špičky ve svém oboru.

Otec RNDr. Mojmír Křetínský, CSc., je profesorem a vedoucím Katedry teorie programování na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity. Matka doc. JUDr. Michaela Židlická byla několik let soudkyní Ústavního soudu České republiky.

Rodinné zázemí však není nic, na co lze ve vysokých patrech tvrdého byznysu spoléhat, a tak úspěch miliardáře Daniela Křetínského stojí hlavně na jeho talentu a neoddiskutovatelných schopnostech.

Hledáme právníka

Čerstvý absolvent práv Daniel Křetínský pracoval jako koncipient v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner. Klíčové seznámení v jeho příběhu proběhlo díky bývalé partnerce Kláře Cetlové a manželce jednoho ze spolumajitelů finanční skupiny J&T Dušana Palcra.

Přátelství, které vzniklo ještě během Křetínského studií, vyústilo v roce 1999 v nabídku na práci pro J&T, kde s platem 22 tisíc měsíčně nastoupil jako právník. Už po roce svého působení získal svůj první milion, a to odměnou za vyhraný případ.

Už tehdy úspěšná finanční skupina J&T rozšiřovala svoje podnikatelské aktivity a Daniel Křetínský se uměl velmi rychle adaptovat a prokazovat svoje nepochybně výborné schopnosti. Dostával se tak k čím dál těžším úkolům.

Ten nejdravější

Když se J&T koupí akcií ČEZu dostalo k opravdu velkým peněžům, ve firmě vznikla otázka, co s nastřádaným kapitálem a jak jej investovat. Daniel Křetínský měl nejen zdravou drzost, přesvědčivost, ale také jasnou představu. Všechny vlastnosti, kterými mladý právník disponoval, ho za pět let posunuly až do pozice partnera J&T.

Tím se dostal do velmi příznivé situace, kdy se podílel na zisku z obchodů, které sám řídil. V těchto letech se také jeho obchodní zájem zaměřuje na obor energetiky. Když ČEZ prodával svůj podíl v PRE (Pražská energetika), byla hlavně díky lobbingu Daniela Křetínského kupcem právě J&T.

Zaměření finanční skupiny na energetiku tak de facto zastupoval právě Daniel Křetínský, který se v tomto oboru v následujících letech osamostatnil, aby vybudoval vlastní energetické a průmyslové impérium.

Zároveň se však pustil do nečekaného obchodu, který pokládal za velmi výhodný marketingový, ale také obchodní tah pro celou společnost J&T. V roce 2004 AC Sparta Praha změnila majitele a obličej mladého podnikatele a právníka se stal známým po celé republice.

Pětka z počtů

Údajně do té doby nebyl ani nikterak fanatickým fanouškem do sportu, ale výpočet, který pracoval s tím, že bude fotbalová Sparta dvakrát do pěti let v Lize mistrů, znamenala pro Křetínského zajímavý plán, jak spojit příjemné s užitečným.

Zisk se však nekoná, ale pro J&T a Daniela Křetínského se však tento tah zdá být stále dobrým krokem, protože vlastnictví fotbalové Sparty otevřelo příležitost k pozvání významných domácích partnerů i ze zahraničí.

Dnes je jeho zarputilost dovést fotbalový klub k úspěchu až zaslepená. Čtyři mistrovské tituly a dvě účasti v Lize mistrů jsou pro úspěšného podnikatele opravdu špatným vysvědčením.

Energetický gigant

Když se Křetínského osoba stala terčem zloby všech fanoušků za narůstající sportovní neúspěchy nejpopulárnějšího fotbalového klubu v zemi, pomalu rostla jeho podnikatelská nezávislost na poli energetiky.

V roce 2009 vznikla firma EPH (Energetický a průmyslový holding) a Křetínský se dostal na zcela novou úroveň podnikání. Stal se zde majoritním vlastníkem, stejně jako v odštěpené firmě EP Indusries. Dnes směle obchoduje na energetickém trhu se skupinou PPF, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner.

Nezanedbatelnou složkou v majetku Daniela Křetínského je také bývalé vydavatelství Ringier ČR, které se přejmenovalo na Czech News Center. V jeho vlastnictví se tak vydává nejčtenější periodikum Blesk, ale také Reflex a deník Sport.

Rozměr Křetínského podnikání dosahuje i daleko za hranice České republiky. Vlastní elektrárny a doly v Německu a dnes je zcela vážným zájemcem o koupi tradičního francouzského listu Le Monde, který patří mezi vůbec ty nejčtenější ve Francii.

Příběh Daniela Křetínského, který je mediálně nejvíce svázaný s fotbalovým prostředím, je tak jen jednou malou kapkou v dešti finančních machinací a průmyslového lobby. Ve velmi mladém věku se cílevědomý podnikatel dostal mezi absolutní elitu a stále ho lze nazývat nejmladším miliardářem v České republice.

Klíčová slova: