Karel Zich zemřel pod vodou, nešlo ale o utopení. Co se českému Elvisovi přesně stalo?

Karel Zich prodal přes milion desek a za svou kariéru měl tisíce koncertů u nás, ale i ve většině zemí Evropy
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   osobnost

Populární zpěvák s nezaměnitelným hlasem Karel Zich se na dovolené ponořil pod hladinu, jako už několikrát předtím. Tentokrát se však nadechl naposledy. V 55 letech mu selhalo srdce. Byla to zpráva nečekaná, o to více smutná. Jeho velký koníček se mu stal osudným.

Karel Zich pocházel z hudební rodiny, a tak se jeho studijní kroky vydaly na cestu uměleckých a humanitních oborů. Tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři a následně byla jeho alma mater Karlova univerzita. Málokdo z vás by čekal, že stěžejním oborem byla estetika-sociologie a Karel Zich byl celou svoji kariéru doktorem filosofie. Jeho ambicí však nebylo psát filosofické úvahy, a tak vyhrála láska k hudbě

Český Elvis Presley

Za svoji hudební kariéru se stal Karel Zich doslova zjevením na československé scéně. Jeho unikátní hluboký hlas s velkým citem pro černošský gospel se skvěle projevil při spolupráci s kapelou Spirituál kvintet. Zároveň bychom dodnes nenašli nikoho, kdo se podobným stylem hudebně projevoval. 

Karel Zich
- Složil většinu písní ze svého repertoáru, jeho písně zpívá i řada předních interpretů, složil také hudbu k několika filmům a je autorem skladby pro fontánu v Mariánských Lázních.
- Mezi jeho největší hity patří Paráda, Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů, Dům č. 5, Není všechno paráda, Mosty, Za to může rock’n’roll, Sám se svou kytarou, Měla na očích brýle a další.
- Pohřben byl na Vinohradském hřbitově.

Jedno jméno nás však při poslechu hlasu Karla Zicha napadne a není náhoda, že se jedná o Elvise Presleyho. Král rock’n’rollu měl na československé scéně obstojnou konkurenci. To je však nutné brát s nadsázkou vzhledem k tomu, že Zichův repertoár se skládal hned z několika původních písní Elvise Presleyho. 

Sám během kariéry spolupracoval s umělci, jako byli Pavel Bobek, Lenka Filipová, Karel Svoboda a mnoho dalších. Jeho úspěch se projevil i v počtu prodaných desek, kterých bylo přes milion. Jenom hitu „Paráda“ se prodalo přes čtvrt milionu. Hvězda Karla Zicha zářila i mimo naše území, a tak často vystupoval i v zahraničí. Koncertoval v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Austrálii, na Islandu. 

Jeho spojení s Elvisem Presleyem vyvrcholilo v seriálu Červený trpaslík, kde mu v české verzi dokonce propůjčil svůj hlas. Inteligentní a unikátní zpěvák však odešel tragicky a nečekaně v pouhých 55 letech. Co se stalo? 

Osudový koníček

Karel Zich byl také velmi aktivním sportovcem. Hrál tenis, plaval a jezdil na kole. Se svou druhou ženou však objevil kouzlo potápění. Tomu se oddal naplno, a dokonce se svěřil s tím, že korálové útesy v Karibiku jsou to vůbec nejhezčí, co kdy viděl. 

Nešlo však jen o rekreaci, ale o seriózní sportovní vyžití. Ve svých 55 letech si udělal mezinárodní potápěčský kurz, který měla jeho žena. Tento zájem se mu však stal osudným. Se skupinou amatérských potápěčů se vydal nedaleko korsického města Porto-Vecchio. 

Když byl v hloubce 20 metrů, najednou upadl do bezvědomí. Na hladině se ho pokoušeli kolegové oživovat a po patnácti minutách se dostal na loď. Vrtulníkem byl přepraven do nemocnice, ale život se už slavnému českému zpěvákovi vrátit nepodařilo. Neutopil se, ani ho nezradily plíce. Srdce, které tak citlivě žilo pro hudbu, nakonec vypovědělo službu. Předčasné úmrtí.

Zdroje: karelzich.cz, Česká televize, wikipedia

KAM DÁL: Autor hitu Náhrobní kámen Petr Novák doplatil na příšerný životní styl. Neskutečné, co do sebe denně cpal.