Šest infarktů Rudolfa Hrušínského: Cigaretu neodložil ani v sanitce

Rudolf Hrušínský zanechal v československé kinematografii nesmazatelnou stopu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Rudolfa Hrušínského známe z mnoha filmů, za všechny připomeňme třeba jeho nezapomenutelného Švejka. Dokázal sehrát prakticky všechno, a to i přesto, že v pětačtyřiceti letech prodělal při natáčení svůj první infarkt – a poté následovalo dalších pět. Poslední už jeho slabé tělo nedokázalo překonat… 

O hercích, kteří milují svoji práci, je známo, že jsou schopni obětovat i sami sebe, jen aby předali divákům to nejlepší, co mohou a dokážou. Jedním z takových byl i nepřekonatelný Rudolf Hrušínský, jehož si můžeme pamatovat jak z komediálních rolí, tak i z úloh, z nichž naskakuje husí kůže. 

Spal v autě a celý život kouřil

K veselým rolím Rudolfa Hrušínského patří třeba jeho dokonalý Jarin Franc ve Slavnostech sněženek. Naopak Karel Kopfrkingl jako hlavní postava filmu Spalovač mrtvol dodnes nahání  tichou hrůzu každé trochu citlivější duši. Rudolf Hrušínský přitom podle slov svého syna Jana dokázal pracovat s neuvěřitelným nasazením a na spaní měl mnohdy čas jen při cestách mezi natáčením či divadlem. To všechno, spolu s faktem, že byl silný kuřák, se muselo podepsat i na jeho zdraví. A tak není čemu se divit, že jej zdraví nakonec zradilo, i když dlouhá léta úspěšně překonával všechny překážky – včetně hned několika infarktů. Dvě ze šesti srdečních příhod prodělal přitom přímo při natáčení. 

První infarkt a Bílá paní

První infarkt si Rudolfa Hrušínského našel v roce 1965 při natáčení filmu Bílá paní. V něm sehrál roli předsedy národního výboru, který jako správný komunista sice nevěří na nadpřirozené síly, ale na druhou stranu není proti jejich pomoci. Je až s podivem, že bylo možné takový film tehdy natočit a dokonce i promítat v kině. Nebylo to, jak se dá tušit, na dlouho. Přesto ale právě tohle natáčení Rudolfa Hrušínského málem připravilo o život. Při cestě z jednoho natáčecího dne na chatu, kde si chtěl alespoň trochu odpočinout, jej v autě postihl infarkt. Na místě byl tehdy jeho devatenáctiletý syn Jan, který se otci snažil pomoci a okamžitě jej dovezl do nemocnice. Herec se zotavil a natáčení mohlo pokračovat. 

Kouřil i po infarktu v sanitce

Infarkt, který Rudolf Hrušínský prodělal v pětačtyřiceti letech, byl sice první, ale rozhodně ne poslední. Následovat mělo ještě dalších pět, přičemž ten poslední se mu už stal osudným. Třetí infarkt se – stejně jako ten první – dotkl natáčení. Tentokrát šlo o film Jak básníkům chutná život pod režisérskou taktovkou Dušana Kleina. Zdravotní indispozice tehdy slavného herce potkala přímo „na place“, a tak štáb okamžitě zavolal sanitku, aby jej převezla do nemocnice. Zdravotníci se ale s podobným pacientem ještě nesetkali. Když se při cestě ohlédli do prostoru pro nemocného, uviděli herce s cigaretou u pusy. Své nezdolatelné vášně se zkrátka nehodlal vzdát ani za cenu života. 

Pošesté a naposledy

Následovaly ještě další dva infarkty, které se mu podařilo zdolat. Šestý přišel v roce 1994 a tehdy už nemocí dlouho sužované tělo třiasedmdesátiletého muže další ránu nevydrželo. Poslední roli svého života, prezidenta Emila Háchu ve filmu Noc rozhodnutí, přitom dokončil jen o několik málo měsíců dříve. V té době už byl natolik nemocný, že jej na natáčení vozili z nemocnice sanitkou. Rozhodl se ale, že jeho herecká kariéra nebude dokončena dřív, než padne poslední klapka tohoto filmu. Stalo se. Film byl dokončen, a tak nyní můžeme obdivovat jeho nezdolnou vůli, s níž se popasoval nejen se scénářem, ale také s nesmírnou únavou a bolestí, jež musel při natáčení překonávat. 

Zdroj: csfd, wikipedie, ceskatelevize

KAM DÁL: Jak poznat nemocné srdce? Nemusíte o tom vůbec vědět, říká kardiolog.