Tomáš Czernin: Porazit ANO? Jde to, sám jsem si to vyzkoušel

Starosta Roztok Jan Jakob dostal důvěru
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Parlamentní volby nedopadly pro TOP 09 příliš dobře. Do Sněmovny se strana dostala na poslední chvíli a téměř všichni uvnitř i venku se shodli, že musí přijít změna. Na celostátním sjezdu "topky" však nebyl zvolen pouze Jiří Pospíšil novým předsedou. Výrazný spěch zde zaznamenali zástupci Středočeského kraje. 

Celostátní sněm TOP 09 skončil řadou úspěchů pro delegáty Středočeského kraje. Nejsilnější mandát místopředsedy získal s celkem 93 % všech hlasů senátor Tomáš Czernin. Velmi silný mandát do výkonného výboru strany udělili delegáti krajskému předsedovi Janu Jakobovi a krajskému zastupiteli Petru Tisovi. Do smírčí komise pak byla zvolena Michaela Bartošková z regionu Kutná Hora.

Nová krev je potřeba

Kromě Jiřího Pospíšila jako předsedy si strana o víkendu volila zbrusu nové vedení. Ze zástupců Středočeského kraje dosáhl největšího úspěchu senátor Tomáš Czernin. Již v 1. kole byl zvolen místopředsedou strany. Obdržel 165 hlasů, tedy důvěru do něj vložilo 93 % všech přítomných. Podporu spolustraníků si mimo jiné vysloužil svým působivým vítězstvím v loňských senátních volbách, kdy s takřka 60 % porazil oponenta z ANO.

"V senátních volbách se mi podařilo porazit kandidáta ANO, proto vím, jde to. V každé společnosti je zlo, které čeká na svou šanci, a volby k tomu daly příležitost. Bahno, které se nám lepí na holínky, činí naše kroky stále kratšími. Ale nedává nám právo zastavit," motivoval Czernin své stranické kolegy k další práci. 

Středočeši se neztratili, naopak

I při volbě výkonného výboru se Středočeši pyšnili nejsilnějším z udělených mandátů. Starosta Roztok a krajský zastupitel Jan Jakob získal 84,4 %. "Takto silné podpory kolegů si velmi vážím, je to pro mě motivace k další práci. Velmi se těším na spolupráci s nově zvoleným vedením strany v čele s panem Pospíšilem, v jehož proslovu mě zaujalo několik postřehů. Například na první pohled jasná konstatovaní: bez politických stran nemůže být demokracie, stát se má řídit jako stát, nelze ho řídit jako firmu. V dnešní době to ale bohužel nejsou samozřejmosti."

Druhým zvoleným Středočechem je rovněž krajský zastupitel a manažer nemocnice Petr Tiso, jehož kolegové obdařili více jak 65% důvěrou. Velmi silné podpoře se těší i zvolená Středočeška Michaela Bartošková, která byla téměř 89 % zvolena jako členka smírčí komise, která řeší případné nejasnosti vyplývající z vnitrostranického hlasování strany: "Často tam, kde končí text normy, začíná problém. Proto je potřeba nejen číst strohé texty směrnic, ale i naslouchat a používat zdravý rozum." Uvidíme, do jaké míry "nová krev" straně pomůže. 

Klíčová slova: