Petr Bendl: Náhody neexistují. Ale nebrečím, i když to bolí

Stáhne se úplně z politiky, bude se věnovat svým koníčkům?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Poprvé v historii České republiky se stalo, aby se zvolený poslanec musel kvůli špatně sečteným výsledkům sbalit a Sněmovnu po pár týdnech opustit. Petr Bendl je smutným hrdinou tohoto příběhu. Jak moc mu rozhodnutí Nejvyššího soudu zasáhlo do života, co teď bude dělat?

Už jste se smířil s faktem, že vás ve Sněmovně vystřídal Martin Kupka, přebolelo to?
Jiné by bylo, kdyby se člověk výsledek dozvěděl hned. To by asi vzal daleko lépe. Nejvíce bolel fakt, že se tak stalo až měsíc po volbách a ještě způsobem, který Česká republika zažila poprvé. Ale já to musím brát tak, že život jde dál. Holt někdo musí být první.

Byla náhoda, že se hlasy přepočítávaly právě zde?
Náhody neexistují. To je mé životní krédo. Ne, že by se to týkalo jen této situace. Náhoda zkrátka není. Časem se ukáže, co vše mělo znamenat. V každém případě je děsivé, když se ukáže, že stovky volebních komisí udělají chybu. U mě je to ještě umocněné tím, že jsem kandidoval v krajských volbách a o sedmdesát hlasů jsem se nedostal do zastupitelstva. Člověk si říká, jak vlastně ty volby vypadají.

Petr Bendl
- vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci
- byl starostou Kladna, později poslancem a také hejtmanem Středočeského kraje
- v Nečasově vládě byl ministrem zemědělství
- v Topolánkově vládě byl ministrem dopravy

Hlodá červíček pochybností, že to i tady mohlo být úplně jinak?
Tak to neberu. Realita je, že jsem o pár hlasů nepřeskočil hranici, která je zákonem daná. Šel jsem do toho z dvanáctého místa kandidátky. Takže mě na jednu stranu těší, že podporu lidí stále mám bez toho, abych dělal super velkou kampaň. Na druhou stranu mě štve, že se tam ani s tak velkou podporou nedostanu. Holt takový je volební systém.

Nevrhá ale vaše "kauza" obrovský stín na regulérnost všech voleb?
Když o tom budete přemýšlet, tak vrhá. Je tady někde významná systémová chyba, která může znamenat, že volby ve skutečnosti vypadají jinak, než je prezentováno.

Dá se s tím něco dělat?
To musí Sněmovna, pokud vůbec bude vůle s tím něco udělat. Je třeba hledat způsob, jak volební výsledky nemoci šidit.

Jaké pocity vlastně zažívá člověk, kterému se takto totálně otočí život?
Je to jako když nastoupíte do zápasu a oni vám během první čtvrtiny řeknou, že byste vůbec hrát neměl. Máte si vzít věci z kabiny a jít domů. Ale nebrečím. Byť narovinu nemohu říct, že by mně to bylo lhostejné.

Budete to ještě řešit, třeba soudní cestou?
Ne. Poškozoval bych tím ODS, což nechci.

„Staré přísloví říká, že každý má takovou vládu, jakou si zaslouží. Tady je to dnes takto, voliči rozhodli. I když, vzhledem k "dokonalému" počítání hlasů kdo ví, jak to doopravdy je. V každém případě teď má vše v rukách Andrej Babiš a Miloš Zeman.“

Co tedy bude teď?
Zažil už jsem období, kdy jsem v politice nebyl. Rok jsem byl bez práce. Ale teď zatím nevím. Nejsem člověk, který by dokázal sedět doma mezi čtyřmi zdmi. Je pravda, že mám malého syna, kterému se hodně věnuji, ale nějak se člověk živit potřebuje. Faktury se zaplatit musí, žádný zlatý poklad nikde nemám.

Jak vnímáte dění v "nové" Sněmovně už jako občan Bendl?
Děje se tam toho spousta. Teď jde třeba Sněmovnou zpráva, že Piráti požádali, aby jim byl proplacen gril. Prý chtějí na terase grilovat. Nevím, třeba to není pravda. Ale šíří se to natvrdo, asi se to opravdu stalo.

A co Andrej Babiš?
Bude dále posilovat. Vytvářet mezi lidmi pocit, že on se strašně snaží vládnout, protože vyhrál volby a všichni ostatní mu v tom brání. Cítí, že kdyby byly v tuhle chvíli předčasné volby, dostane hlasů ještě více než před pár týdny. Proto nepotřebuje jednat konstruktivně. Spíš vytváří prostředí, které z něj udělá osobu, kterou je třeba politovat. Objektivně je třeba říct, že se mu to daří.

Rozhodnou prezidentské volby o tom, jestli se stávající mocenský pakt ještě posílí?
Ano. Když se ale podívám na všechny kandidáty, tak jsou všichni až na jednoho směrem k Miloši Zemanovi velmi komfortní. Jediný Mirek Topolánek říká natvrdo, že jde proti Babišovi a Zemanovi. U ostatních nemám pocit, že je to o politickém střetu, spíš jde o politizaci různých témat.

Má Topolánek šanci?
Sám jsem zvědavý. Jsem rád, že do toho jde a sám za sebe, ne jako kandidát ODS. Ale je to člověk, který má energii, tah na bránu, schopnosti věci pojmenovat, má informace. Mohl by být silným protikandidátem. Do jaké míry se mu podaří oslovit voliče, to je otázka.

Mohla podle vás ODS po volbách jednat jinak, měla dát šanci spolupráci s Babišem?
Před volbami jsme řekli, že s Babišem do vlády nepůjdeme Říkat pak něco jiného nejde. Byť souhlasím s větou, že politik má povinnost vyjednávat a přetavit hlasy, které od veřejnosti dostal v to, co měl v programu. My jsme dali najevo, co je pro nás nepřijatelné. Teď to porušit nelze. Ale obráceně. Spíš řečnická otázka. Když ODS slíbí, že nikdy nepůjde s komunisty, se sociálními demokraty, populisty či extrémisty a s ANO, tak jakou máme šanci zhmotnit přání našich voličů? Složité.

Máme tu také opozici...
Nikdo přeci nekandiduje proto, aby byl v opozici. Máme program, ten chceme prosazovat. V téhle zemi ve stávajícím volebním systému nemáme nikdy reálnou šanci, že budeme mít jako ODS ve volbách přes padesát procent. A nalijme si čistého vína, nějaký koaliční potenciál mít musíme. Ve chvíli, kdy vyškrtáme dvě třetiny politických uskupení, tak jsme odsouzeni k tomu, abychom v opozici byli hodně dlouho. Do doby, než se stane něco opravdu výjimečného, nebo nás voliči začnou tlačit k tomu, abychom šli do vlády a věci měnili.

Jako bývalý hejtman Středočeského kraje, jak vnímáte stoupající vliv komunistů?
Snažil jsem se vždycky zabránit, aby na kraj přišli, resp. se vrátili. Přivedl je až David Rath. Mně osobně to vadí, je mi to líto. Vezměte si, že už třetí volební období jsou u krajské vlády.

Je to hrozba i pro ODS?
Rozhodně. ODS musí dělat vše pro to, aby se situace změnila. Hrozí, že koalice ANO, ČSSD a KSČM bude vytvářet spojení i po komunálních volbách, což je pro ODS obrovské nebezpečí. Vymažou nám silné a schopné komunální politiky, starosty nebo místostarosty. Nesmíme dopustit postupnou změnu koalic v obcích, kde komunisté získávají stále silnější pozici. Hrozí, že si lidé za chvíli řeknou, že jim vlastně vůbec nevadí. Zvyknou si a svoboda bude už zase jen historií.

„Ani Miloš Zeman není bez minulosti. Dokonce ani Andrej Babiš. Takže říkat, že Topolánek je kdovíjaký lump, je dost krátkozraké. Každý, kdo byl ve vrcholové politice a něco znamenal, má proti sobě lidi, kteří ho chtějí zničit. Hledají způsoby, jak na něj.“

Nemáte chuť opravdu z politiky odejít? Věnovat se hudbě, herectví...
Zatím to dilema, zda odejít nebo ne, opravdu vyřešené nemám. Písničky už sice dělám spoustu let, vydal jsem i dvě autorská CD. Ale není to věc, která by mě uživila. Ale třeba mě konečně budou moci hrát.

To předtím nešlo?
Často jsem slyšel, že jsem vysoce postavený politik ODS, a tak to musím pochopit. Radili, ať si zvolím pseudonym, o čemž jsem opravdu chvíli přemýšlel.

A co herectví? Jste docela úspěšný ochotník...
Divadlo je fajn. Ale platí to samé co s písničkami. Byť, a to málokdo ví, když jsem byl starostou Kladna, dělal jsem i ředitele tamního divadla. K hraní jako takovému jsem sklouznul asi před deseti lety skrze rodinu z otcovy strany. Je to koníček, stejně jako mé koně. Takové pilíře, které jdou mým životem.

Mimochodem, musí být politik dobrý herec?
Herecký výkon je jedna věc, ale musí to mít také nějaký obsah. Teď asi bude ve Sněmovně herců celkem hodně, ale obsahu moc nečekám. Takový je zkrátka svět, žijeme všichni ve zkratkách. V médiích je to tak, že rozhodují víc titulky než samotný obsah článku. Život je hrozně rychlý. Lidi pospíchají. Politici se tomu musejí přizpůsobit, jinak podporu nezískají. 

Klíčová slova:
ODS