Babiš se nestydí přijímat pomoc z Evropy, Prymulova poslední večeře a potřebuje Zeman čas na restart?

Vánoce Miloše Zemana. Známe jeho zajímavý program
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Neodstoupím! Heslo našich politiků bez sebereflexe. Průšvihy jsou normou, vymýšlení nedůvěryhodných pohádek rutinou. Žijeme v zemi, kde místo elit národa vládne nedůvěryhodnost. Vláda tají data, lid nevěří ve vládní opatření a virus se šíří. A nový ministr nemá jméno a prezident čas na jmenování… Těžko pak brát věci S NADHLEDEM.

  • Prymulo, Prymulo, do měsíce a do dne... Tak nějak by mohla znít parafráze na Kozinovu větu z Psohlavců „Lomikare, Lomikare. Do roka a do dne... Když se provalil plukovníkův skandál se schůzkou v uzavřené restauraci na Vyšehradě, byl to totiž přesně den a měsíc, kdy byl jmenován do funkce ministra zdravotnictví. Příští týden s největší pravděpodobností skončí. Z hrdiny části národa se stal otloukánek, který dost možná posloužil v jakési podivné "zpravodajské hře". V kauze restaurace totiž figuruje celá řada náhod a podivností. Kdo na něj fotografy zavolal? Jak to, že nefotili jeho příjezd? Jakou roli v tom hraje Andrej Babiš, jeho "koník" Faltýnek měl Prymulu na kafíčko vylákat? Je plukovník obětí „vyššího“ zájmu, nebo je to jen náhoda ve špatnou chvíli? V každém případě to vypadá, že bude mít čas věnovat se svému byznysu s léčivy a vakcínami a na tom se s premiérem určitě dohodne. To je také dobré.
  • Nový mistr zdravotnictví zatím nemá jméno. Premiér dal prezidentovi jeho životopis bez jména, ale jde o lékaře s mezinárodní zkušeností. To jsou věci! Že by pan Havlíček přes víkend vystudoval medicínu? Nový ministr zdravotnictví má být jmenován příští týden ve čtvrtek. Prezident by se měl se stále utajovaným kandidátem Andreje Babiše sejít v úterý. Proč tak pozdě, když boj s pandemií koronaviru prohráváme a řízení resortu zdravotnictví tedy potřebujeme jako sůl? Ono to dává logiku. Kdo zaznamenal čtvrteční návštěvu premiéra u hlavy státu, viděl na židli zkrouceného Zemana, který se jen tak tak udrží v alespoň trochu důstojné poloze. Tři dny na nutný restart Miloše Zemana jsou pravděpodobně nutné minimum. Nikdo nepočítal s tím, že teď bude potřeba, aby fungoval. Třeba nám pomůže sarkofág ze seriálu Hvězdná brána. Goa'uldská technologie uměla hojit rány a oživovat...
  • Debil, který zazněl z úst ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na adresu Andreje Babiše v době, kdy si myslela, že jsou vypnuté kamery České televize, už je slavný i v zahraničí. A nutno říct, že v takovém polském jazyce zní všechno docela zajímavě. „Mamy burdel, który zrobił Babiš. A teraz wszyscy musimy to zlizywać – mówiła Maláčová. To debil, przepraszam – dodała.“ Nemusíte ani ovládat řeč, aby vám došlo, o co jde. Je ale vlastně strašně smutné, že se naše vláda dokáže proslavit téměř výhradně svými skandály a úlety. Ovšem pan Prymula ji zdárně trumfnul, ten se objevil třeba i na CNN, v britském Guardianu, německém Welt a dalších médiích.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová má také číslo na Andreje Babiše. A tak mu zavolala a oznámila, že EU do Česka posílá třicet plicních ventilátorů. Děkujeme. A zároveň se rdíme, rudneme až na zadku a velmi se stydíme. Stačí si vzpomenout, jak jsme v březnu odmítli poslat do Itálie a Španělska vojenské lékaře pomáhat s pandemií koronaviru nebo na větu premiéra „i ta solidarita má určité meze”, když se postavil proti tomu, aby peníze z celoevropského záchranného programu po pandemii koronaviru čerpaly nejprve ty nejpostiženější země. Pokračovat by se dalo ještě dlouho. Ale hanba nás fackuje. Snad pár dostal i sám Babiš, jehož hroší kůží ale zřejmě otřese jen máloco.
  • Když na jaře třebíčská společnost MICo Medical vyrobila z veřejné sbírky 182 ventilátorů vyvinutých na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, všichni si mysleli, že budou co nejdříve uvedeny do provozu. Nestalo se. Ventilátory s názvem CoroVent dlouhé měsíce ležely ve skladech. Teď se ministerstvo zdravotnictví konečně rozhoupalo a jejich provoz schválilo alespoň na omezenou dobu do 30. listopadu. Pro obyčejného člověka je velkou záhadou, proč takto důležitá věc trvá tak neskutečně dlouho. Ovšem když mají vrcholní představitelé resortu čas chodit na tajné večeře, tak se asi není čemu divit.

KAM DÁL: Petr Fiala: Situace kolem koronaviru se totálně vymkla z rukou, dodržujte nařízená opatření.