Premiér Fiala v těžké situaci. Nohy mu podráží vlivný muž z ODS Blažek

Premiér Fiala má důvod být zamračený
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   analýza

Poslední kapka Pavla Blažka: Vládě již nedůvěřuje 73 % voličů, důvěru má jen u 25 % Čechů,  Milion chvilek svolává demonstraci a piráti hlasují o setrvání ve vládě. „Dešťová schůzka“ ministra Blažka s kontroverzním Martinem Nejedlým donutila premiéra použít fotbalovou terminologii.

Není to přitom první Blažkova kauza. Připomeňme Pavla Blažka v souvislosti s kriminální kauzou Stoka týkající se privatizace brněnských bytů. „Spojení politika s korupčními kauzami nebo různými kmotry je problematické, to u politiků jistě nechceme, ale spojení ministra s osobou, která je prověřována BIS, je z mého pohledu problematická ještě více, tam se totiž už dotýkáme otázek bezpečnosti státu a naší důvěryhodnosti z pohledu zahraničí,“ říká politolog Jan Charvát.

Blažek dostal od premiéra žlutou kartu, červená bude možná brzy  následovat

Po středečním setkání premiér oznámil, že ministr Blažek od něj dostal žlutou kartu. Shovívavost odůvodnil jeho dobrou prací na ministerstvu. Pokud se potvrdí, že se s panem Nejedlým ministr setkal i před několika měsíci (jak sám Nejedlý dnes svěřil médiím), vytáhne kartu červenou. To však pro něj bude velice těžké.

Pavel Blažek je silný hráč ODS

Ministr spravedlnosti je velmi silnou postavou ODS. Není tajemstvím, a sám Blažek o tom veřejně hovořil, že byl tím, kdo Petru Fialovi pomohl stát se předsedou ODS v době, kdy se strana chtěla odříznout od kmotrů a korupčních kauz, které ji poslaly na hranici volitelnosti. Při sestavování vlády to byl opět Pavel Blažek, který chodil na schůzky s Milošem Zemanem s Petrem Fialou, i když svou účast na jednáních při sestavování vlády v rozhovorech bagatelizoval. Zvažovat odvolání Pavla Blažka tak je zřejmě až tím posledním, co by premiér chtěl udělat. „Chápu to tak, že to není o tom se Pavla Blažka zbavit, to nejde. Možná, a to nelze předvídat, nemusí být ministrem, ale bude dál důležitou postavou ODS. Pavel Blažek je klíčovou postavou strany, samozřejmě ne jedinou, v ODS, jako v jiných stranách, je více frakcí, které mezi sebou soupeří. Ale není to tak, že by, i kdyby byl odvolán, nebo sám rezignoval, jeho vliv zmizel,“ říká politolog Jan Charvát.

Piráti mají hlasování rádi

Do obtížné situace postavil Pavel Blažek i koaliční partnery. Jeho schůzka vyvolala i další dvě hlasování na „pirátském fóru“ – jedno, zda by měl Pavel Blažek odejít z funkce ministra, a druhé, zda by neměla Pirátská strana odejít z vlády. A zatímco pro odchod Pavla Blažka z vlády hlasuje průběžně přibližně 80 % Pirátů, pro odchod z vlády hlasuje 30 % z nich. Ostrá vyjádření členů na adresu Pavla Blažka se snaží mírnit předseda Bartoš. Vypadá to, že Pirátská strana je názorově rozpolcená.Takové diskuse uvnitř stran nejsou netypické, jen nejsou veřejné jako u Pirátů. V každé straně jsou ti, kteří k tomu přistupují hodnotově, aktivisticky, a ti, kteří jsou více pragmatičtí,“ vysvětluje Jan Charvát.

Milion chvilek v ulicích

Je to o málo více než dva roky, kdy spolek Milion chvilek svolal demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti a způsobu vlády Andreje Babiše. To považovali organizátoři a demonstranti za ohrožení demokracie. Od nové vlády si slibovali změnu stylu. Teď je stejným spolkem svolán happening proti setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra pod názvem: „Poslední kapka pro Pavla Blažka“. Samotní organizátoři sice zmiňují, že akce není svolána proti celé vládě, je však zřejmé, že mnozí vnímají účast Pavla Blažka ve vládě jako odklon od hodnotové politiky, kterou od vlády Petra Fialy čekali.  A to není jediné, co lze jeho vládě vyčítat. „Vláda je v těžké situaci, protože ji část jejích voličů volila nejen jako protiváhu Andreje Babiše, ale také v očekávání výraznějších změn v ekonomické oblasti. V tom je ale zatím vládní aktivita poměrně rozpačitá. Situaci navíc nijak neulehčuje fakt, že vláda ani to, co se jí podaří, nedokáže srozumitelně komunikovat,“ hodnotí závěrem politolog Jan Charvát.

Zdroj: autorský článek, CVVM

KAM DÁL: Ministr Blažek je smolař, nebo lhář.

Klíčová slova: