V Polsku má epidemie legionelózy první oběti. Nemoc se vyskytuje i v Česku

Pacienti s legionelózou jsou často hospitalizováni
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   analýza

Nákaza legionelózou v polském Řešově přivedla od poloviny srpna do nemocnice více než 107 pacientů, 19 jich zemřelo. Původce této epidemie není doposud znám. Tato nemoc se vyskytuje i u nás a počet nakažených u nás každoročně roste. 

Legionelóza je vážná, potenciálně smrtelná plicní infekce. Nemoc je nejčastěji způsobena patogenní gramnegativní bakterií Legionella pneumophila. Tato bakterie se vyskytuje přirozeně v půdě a přírodních vodních tocích. Tam pro člověka nepředstavuje významnější riziko. Její nebezpečí však číhá v potrubních, ventilačních a vodovodních systémech, sprchách, klimatizacích, či vzduchotechnice. Tam se může její koncentrace zvýšit. Obvykle se šíří vdechováním kontaminované vodní páry – aerosolu. Přenos z člověka na člověka nebyl zaznamenán.

Legionářská nemoc

Legionelóza bývá nazývána také jako legionářská nemoc. Byla popsána poprvé v roce 1976. Na shromáždění amerických válečných veteránů v hotelu ve Philadelphii vypukla epidemie těžkých zápalů plic. Postiženo bylo 221 osob, z toho 34 zemřelo. Původce této tehdy záhadné nemoci byl popsán až o rok a půl později. Zdrojem byla pravděpodobně bakterie v chladicích jednotkách klimatizace hotelu. Onemocnění se zpočátku projevuje horečkou, bolestí hlavy, svalů, průjmem a kašlem. Během dvou dnů dochází k rozvoji pneumonie, připojují se střevní potíže. Onemocnění trvá obvykle týdny a může postihnout i jiné orgány např. srdce, mozek, ledviny.  U zvlášť vnímavých nebo imunitně oslabených lidí jsou příznaky závažnější. Mohou se vyskytnout například neurologické problémy, narušení koordinace pohybů, poruchy orientace či vědomí, zvracení, třes či zánět osrdečníku. Léčba probíhá antibiotiky, její úspěšnost je závislá na rychlosti identifikace nemoci a zahájení léčby.

Legionelóza se vyskytuje i u nás

Tato nemoc se vyskytuje celosvětově, může se vyskytnout i v epidemii. Tu pozorujeme právě v polském Řešově. U nás je hlášeno ročně okolo 200–300 potvrzených případů. Jejich četnost stále roste. Zatímco v roce 2009 bylo podle SZÚ zaznamenáno zhruba 25 případů nákazy, v roce 2019 už to bylo 280 případů, v loňském roce potom 287 případů. Muži onemocní asi dvaapůlkrát častěji než ženy. Mezi nejvíce ohrožené patří zejména kuřáci, diabetici, lidé starší 50 let věku, lidé trpící chronickým onemocněním. Smrtnost se pohybuje mezi 5–15 %, ale u osob, které trpí respiračními a imunitními poruchami, to může být až 30 %.

Prevence onemocnění existuje

Základním preventivním opatřením proti množení bakterií Legionella je kontrola teploty vody a pravidelná údržba potrubních vodovodních a ventilačních systémů. Bezpečné teploty jsou pod 20 °C nebo nad 60 °C. Při teplotě vody pod 20 °C jsou bakterie Legionella v hibernaci a nad 60 °C jsou zničeny. K rizikovým zdrojům vody patří i pomalu protékající či stojatá voda, případně přítomnost kalu, vodního kamene, rzi, řas a dalších organických látek, které fungují jako zdroj potravy pro bakterie. Udržování horké a studené vody je nejlepší způsob, jak zůstat v bezpečí před legionářskou nemocí.

Zdroj: irozhlas.cz, bozp.cz, csu.czkhsstc.cz

KAM DÁL: Cukrovka napadá srdce i cévy. Léčba je dostupná jen vyvoleným.

Klíčová slova: