Céline Dion byl diagnostikován SPS. Vzácná nevyléčitelná choroba vede k nehybnosti

Legendární zpěvačka trpí symptomy SPS již přes rok
  |   zajímavost

Legendární kanadská zpěvačka Céline Dion na své sociální síti prozradila, že trpí Stiff-Person syndromem (SPS), jde o vzácné neurologické onemocnění, které vede k nehybnosti a bohužel se nedá léčit. Umělkyně tak byla nucena přesunout svá vystoupení.

Céline Dion (54) na svých sociálních sítích oznámila svým věrným fanouškům, že trpí vzácným neurologickým onemocněním zvaným Stiff-Person syndrom (SPS), jak informuje The Guardian. Stiff-Person Syndrome způsobuje křeče, ztuhlost svalů, brání pacientům, kteří tímto syndromem trpí, kontrolovat jejich pohyby a mění je v "živé sochy".

Zpěvačka se přiznala k tomu, že o této diagnóze už nějakou dobu ví, zatím ale nebyla připravená se s ní se svými fanoušky podělit. „Se zdravotními problémy se potýkám již delší dobu a bylo to pro mě velmi těžké. Nyní víme, co mi způsobovalo všechny ty svalové křeče,“ uvedla umělkyně.

Kvůli svalovým křečím, které jsou příznakem SPS, byla totiž nucena odložit své vystoupení již minulý rok v říjnu.

Céline se dále svěřila i s tím, že SPS a křeče, které jsou s ním spojené, neovlivňují pouze její chůzi či postoj, ale téměř všechny aspekty jejího každodenního života. Syndrom jí dokonce neumožňuje používat její hlasivky tak, jak byla zvyklá, zpěvačka je tak opět nucena odložit či zrušit své koncerty.

Céline Dion se nakonec snažila své fanoušky uklidnit tím, že je o ní více než dobře postaráno a dělá vše pro to, aby se její stav zlepšil. „Mám skvělý tým lékařů, kteří se mnou pracují, aby mi pomohli se zlepšením mého stavu, také mám své drahé děti, které mě podporují a dávají mi naději. Každý den tvrdě pracuji se svým podpůrným terapeutem, abych obnovila svou sílu a schopnost znovu podávat takový výkon, na jaký jste zvyklí. Musím ale přiznat, že je to boj,“ svěřila se.

Stiff-Person syndrom (SPS)

Stiff-Person syndrom může vzniknout v jakémkoliv věku, nejčastěji se ale objevuje mezi 30. a 60. rokem života.

Stiff-Person syndrom, nazývaný také Moersch-Woltmanův syndrom, je vzácná autoimunitní pohybová porucha, která postihuje centrální nervový systém. Nejdříve se tento syndrom projevuje ztuhlostí svalů na trupu, která se později rozšíří i na svaly na nohou a dalších částech těla.

Může způsobit také nepříjemné svalové křeče, které mohou být vyvolány hned několika faktory. Tento nepříjemný příznak SPS může vyvolat emoční stres, hluk, ale i fyzický dotyk (dokonce i lehký fyzický dotyk).

Toto neurologické onemocnění může vyústit ve změnu v držení těla, ale i v neschopnost chůze a pohybu.

Stiff-Person syndrom bohužel není možné zcela vyléčit, cílem léčby je v tomto případě minimalizovat jeho příznaky a zlepšit mobilitu a pohodlí pacienta. Co přesně toto onemocnění vyvolává, zatím není známo, není tak jasné ani to, jak mu předejít.

Zdroj: The GuardianCleveland Clinic

KAM DÁL: Stále více žen volí život bez dětí. Výjimkou není Petra Janů, Heidi Janků, Anna K. a další.