Stále více žen volí život bez dětí. Výjimkou není Petra Janů, Heidi Janků, Anna K. a další

Podle zpěvačky Petry Janů je to, jestli bude mít žena děti, nebo ne, soukromá věc, do které nikomu nic není
  |   zajímavost

V letech minulých bylo mateřství hlavním posláním ženy a na bezdětné ženy koukala společnost skrz prsty. Časy se ale mění, bezdětný život už není tabu, dokonce, zdá se, získává na popularitě. „Život se dá totiž plnohodnotně prožít i bez dětí,“ jak uvedla Petra Janů.

Společnost od žen očekává, že na svět přivedou alespoň jednoho potomka. Na bezdětné ženy řada lidí stále pohlíží s lítostí či podezřením. "S ženou, která nemá rodinu a soustředí se na svou kariéru, zkrátka musí být něco špatně..." Opak je pravdou. Je to zkrátka otázka volby a priorit. Některé ženy naplňuje mateřství, některé kariéra, jiné kurzy keramiky, práce se dřevem.

Každá žena by zkrátka měla mít možnost volby a nebýt nucena k nejméně 18 rokům každodenní tvrdé dřiny a vyčerpávající péče, neboli k mateřství, jak ho na svém webu popsal The Guardian.

Minulý rok se v České republice narodilo 55,8 tisíc dětí, letos pouze 50 tisíc, jak na svém webu uvádí Český statistický úřad. Tento klesající údaj může souviset s novým trendem žen, které volí bezdětný život.

Hned několik bezdětných žen můžeme najít i mezi českými celebritami. Patří mezi ně mimo jiné i Petra Janů, Heidi Janků, Anna K., Eva Urbanová a Helena Vondráčková a svého rozhodnutí, zdá se, nelitují.

Plnohodnotný život bez dětí

Petra Janů, která 19. listopadu oslavila 70 let, se ohlédla za svým životem a svým fanouškům dala jasně najevo, že ničeho nelituje. „Jsem člověk, který nekouká moc dozadu, žiju teď a zítra,“ uvedla pro časopis Vlasta. Dále se zpěvačka svěřila s tím, že měla jen velmi málo trpělivosti pro neustálé otázky o tom, kdy bude mít potomkaToto rozhodnutí totiž vždy považovala za soukromou věc, do které kromě ní nikomu nic není.

Zpěvačka prozradila, že zkrátka nechala věci plynout. O dítě se s manželem nikdy nijak cíleně nesnažili, nechali to zkrátka na osudu.

K jejímu rozhodnutí údajně přispíval i fakt, že ani Petra Janů, ani její manžel Michal Zelenka, neprožili zrovna pohádkové dětství. Na to, že je mateřství naplněním ženského poslání, Petra Janů nevěří. „Co bych asi tak měla naplnit? Vždyť život se dá plnohodnotně prožít i bez dětí,“ uvedla.

Zdroj: Český statistický úřad, The Guardian, Vlasta

KAM DÁL: Megan Fox si spletla Halloween s pornografickým průmyslem. Není v tom sama.