Adventní věnec: Kde se tato tradice vzala a co symbolizují jeho barvy

Tři svíčky na adventním věnci by měly mít fialovou barvu a jedna růžovou
  |   zajímavost

Krásně nazdobený adventní věnec se čtyřmi svíčkami v různých barevných provedeních můžeme najít téměř v každé české domácnosti. Víte, co značí jednotlivé svíce na adventním věnci a kde a jak tato tradice začala?

Advent zahajuje církevní liturgický rok. Letos začal již 27. listopadu a zahrnuje čtyři neděle a všední dny před Štědrým dnem, jak na svém webu uvádí Mercy Home.

V době adventu bychom si měli jak fyzicky, tak i mentálně odpočinout a připravit se na oslavu Vánoc se svou rodinou a bližními.

Advent slavíme pravidelným nedělním zapalováním svíček na adventním věnci, jde o dlouholetou katolickou tradici, která sahá až do středověku a byla součástí duchovní přípravy na Vánoce a oslavu narození Páně. Z tohoto očekávání je odvozen i samotný název adventu, který je odvozen z latinského slova adventus, které znamená "příchod".

Kde se tato tradice vzala?

Advent se zrodil již ve 4. a 5. století, šlo o čas duchovní pohody, půstu a modliteb. První zmínka o této tradici se objevila v roce 300 našeho letopočtu, a to na církevním koncilu v Sargosse, jak na svém webu uvádí Cross Walk.

Adventní věnec vytvořil poprvé luteránský duchovní v Německu v roce 1839. Vyrobil ho tehdy z kola vozíku a umístil na něj 20 menších svíček. Většina svíček, které na věnec umístil, měla červenou barvu a čtyři z nich byly bílé. Červené svíčky se tehdy zapalovaly ve všední dny a bílé o nedělích.

Svíčky na moderním adventním věnci představují čtyři adventní týdny. Tři z nich by měly mít ideálně fialovou barvu, jde totiž o barvu, která symbolizuje pokání, oběť a čas modlitby, jedna by měla být nejlépe růžová.

Adventní svíce

Jednotlivé svíčky na adventním věnci mají svou vlastní symboliku. První svíce symbolizuje naději, někdy se jí říká "Svíce proroctví". Je totiž památkou na proroky, a to zejména na Izajáše. Druhá svíčka na adventním věnci se nazývá "Betlémská svíčka", pomocí této svíce si připomínáme cestu Josefa a Marie do Betléma.

Třetí (nejlépe růžová) svíčka symbolizuje radost, říká se jí "Pastýřova svíčka", připomínáme si s ní Ježíšovo narození.

Poslední "Andělská svíčka" symbolizuje poslední týden modliteb a mír.

Zdroj: Mercy HomeCross Walk

KAM DÁL: Podivné svatební rituály: Ve Skotsku nechybí sýr v posteli, v Indii o svatební noci publikum.