Jak se se zimou vyrovnávají Skandinávci? Mají na to tajný trik

Na zimu se nejlépe adaptujete pomocí trávení velkého množství času venkovními aktivitami, ať už je počasí jakékoliv
 

Seveřané zkrátka vědí, jak na zimu. Mrazu odolávají s pomocí "Friluftsliv", což je starý severský koncept, který tamní obyvatele učí, jakými aktivitami trávit čas, aby dokázali čelit extrémní zimě. Dokonce si ale tímto způsobem můžete udržovat také vaše mentální zdraví.

Skandinávský koncept hygge se stal ve světě neuvěřitelně populárním. Jedná se o jakýsi pocit útulna, který si doma nebo i kdekoliv jinde můžete lehce vytvořit pomocí měkkých dek, svíček a dalších pomůcek, které vašemu bytu či domu dodají tu správnou atmosféru.

Koncept Friluftsliv

Na severu mají ale i méně známý koncetp "Friluftsliv", který jim pomáhá nejen přečkat, ale dokonce si užít tamní mrazy.

V překladu název tohoto způsobu života znamená "čerstvý-vzduch život". V praxi jeho význam spočívá v tom, že máte často chodit do přírody a podnikat velké množství venkovních aktivit, ať už je počasí jakékoliv.

Dokonce se prý ani nutně nemusí jednat o nějakou formu cvičení. Stačí i malá procházka nebo i jen venku pobývat a obdivovat krásy přírody. Jde zkrátka o to si pobyt v přírodě pořádně užít, snažit se vžít se do daného momentu a relaxovat.

Tento způsob vyrovnání se s chladem pomocí trávení většího množství času venku je v severských zemích populární již od začátku 19 století.

Zbavuje stresu

Nejen, že vám pomůže se otužit a lépe tak odolávat zimnímu počasí, ale podle tamních obyvatel si tak i můžete vyčistit hlavu, zbavit se stresu a zlepšit tak svůj celkový psychický stav.

Ve Švédsku je tento způsob života naprosto běžný. Dokonce 7 z 10 Švédů tráví pravidelně čas venku a 1 z 10 je členem spolku, který se zaměřuje na nějakou z venkovních aktivit.

V této zemi je velmi populární jízda na kole, na kajaku, lezení po horách a spousta dalších podobných a dobrodružných aktivit.

Trávení volného času v přírodě je zkrátka součástí švédské kultury. To dokazuje i švédské rčení: „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Součástí Friluftsliv je také otužování se v ledové vodě, to ale rozhodně není nutností, jedná se spíše o jakousi nadstavbovou aktivitu pro odvážné.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Máte problém s padáním vlasů? Vědci mají jasno, pomohou vám tyto potraviny.