Španělská genocida: Proč Cortésovi stačilo pár mužů, aby skoro vyhladil Aztéky?

Socha Hernána Cortése ve španělském městě Medellín, kde se dobyvatel narodil
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Kolumbus objevil Nový svět a začala vyhlazovací válka. Evropané si chtěli bohatá území podrobit a vyrabovat je. Hernán Cortés v tomto ohledu patří mezi nejúspěšnější dobyvatele, což bylo vykoupeno litry nevinné krve domorodého obyvatelstva. Proč se mu podařilo hladce získat říši Aztéků plnou pokladů, a v podstatě tak zlikvidovat celý národ?

Bohové musí být šílení, chtělo by se parafrázovat události, které předcházely likvidaci jedné z nejbohatších civilizací v historii naší planety. Aztécká říše se mohla pochlubit monumentálními paláci, vzácnými poklady a relativně rozvinutou civilizacíVíra v jejich Boha jim však byla osudná. Stačilo špatně si vyložit nezvanou návštěvu. Aztécká říše si podepsala rozsudek smrti a začala nelítostná genocida.

Žádný sedlák, ale vrah

„Nepřijel jsem do Ameriky, abych ryl zemi jako nějaký sedlák, přijel jsem, abych získal zlato,“ údajně prohlásil Hernán Cortés, když se bez milosti pustil do říše Aztéků. On sám už byl v dobývání přeborník. Do roku 1504 žil na ostrově Hispaniola, což byla první evropská kolonie v Novém světě, kde se zbraní v ruce podnikal výpady proti místním indiánům.  

Když v roce 1511 pomohl dobýt ostrov, který dnes známe jako Kubu, byl dokonce za odměnu jmenován starostou zdejšího města Santiago de Cuba. Tím však jeho pouť po Novém světě rozhodně nekončila. S výpravou 11 lodí se po objevení poloostrova Yucatán přiblížil k pobřeží Mexika a dobyl město Tabasco. 

Tento krok byl v jeho kariéře zásadní. Dozvěděl se zde totiž od místních obyvatel, že existuje bohatá říše Aztéků, kterým vládne Montezuma II. Ten údajně ovládal území od Pacifiku po Atlantik. 

Boží znamení

Dobytí říše Aztéků předcházelo několik bojů na území Tlaxcaly a Choluly a pro Cortése s jeho výpravou se nejednalo o žádný problém. V listopadu roku 1519 stáli Španělé před branami obrovského a bohatého města Tenochtitlán. Zde v té době žilo 300 tisíc obyvatel. 

Paradoxně se však neodehrála krvavá válka do posledního muže. Cortése s jeho muži totiž tehdejší vládce Montezuma II. přivítal s otevřenou náručí. Věnoval jim dary a všechny vpustil do svého paláce. Španělé byli okouzleni velikostí a bohatstvím města, což v nich vzbuzovalo ještě větší touhu po moci. 

Cortése totiž Aztékové považovali za boha Quetzalcoatla. Proto ho dokonce hostili i čokoládou. Španělský dobyvatel důvěru využil ke lsti. Vládce zajal a jeho pobočníky nechal upálit. Montezuma II. musel uznat věrnost králi Karlu V. a říše Aztéků padla do rukou Španělska. Cortés měl však nové a nečekané starosti.

Jeho skupina se musela bránit trestné výpravě dřívějšího spojence Velázqueze. V jeho nepřítomnosti propukla v Tenochtitlánu vzpoura. Poražený vládce města byl zabit a Cortés přišel o významnou část vojska a bohatství. V nedalekém městě Tlaxcala se mu však podařilo zformovat novou armádu, takže město dobyl zpět a svrhl nového vládce Cuauhtémoce. 

Vládce Nového Španělska

K získání moci pomohla Španělům také pandemie neštovic, která podle odhadů vyvraždila až 22 milionů původních obyvatel. Na místě paláce aztéckého krále si Cortés založil vlastní sídlo a díky titulu guvernéra Nového Španělska zde vládl takřka neomezeně. 

Až v roce 1541 toto území Cortés opustil a zemřel v chudobě o šest let později v rodném Španělsku. Pohřben byl nakonec v Mexiku, ale jeho ostatky se ztratily v roce 1823. Muž, který velkou slávu získal na úkor místních obyvatel, tak stál na začátku konce staré civilizace, o které si dnes můžeme vyprávět pouze bájné legendy. 

Zdroje: redakce, britannica.com, history.com, discovermagazine.com

KAM DÁL: Zázračná chia semínka nám pomáhají hubnout a hydratují. Co o nich ještě nevíte?