Tabulka s Eposem o Gilgamešovi byla možná ukradena. USA řeší, zda ji vrátí do Iráku

Z iráckých muzeí zřejmě zřejmě zmizela řada vzácných artefaktů
 

Americké úřady chtějí zabavit 3 500 let starou tabulku s částí Eposu o Gilgamešovi, píše server BBC. Tabulka, která pochází původně z území dnešního Iráku a byla v roce 2014 zakoupena pro Muzeum bible ve Washingtonu, se podle amerických právníků do země dostala nelegální cestou.

Epos o Gilgamešovi je jedním z nejstarších literárních děl, datuje se do druhého tisíciletí př. n. l. Vznikl ve staré Mezopotámii, která se rozkládala zhruba na území dnešního Iráku a části dalších tří zemí, a líčí putování sumerského krále Gilgameše.

Artefakt zakoupil pro washingtonské muzeum americký obchodní řetězec Hobby Lobby v roce 2014 na soukromé aukci za 1,67 milionu amerických dolarů (přes 41 milionů korun). Podle státních zástupců aukční společnost záměrně zamlčela informace o původu tabulky.

Její původ zatajili

V textu žaloby podané v pondělí stojí, že tabulku původně zakoupil v roce 2003 v Londýně obchodník se starožitnostmi. Ten ji v roce 2007 prodal za cenu 50 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) jinému kupci společně s falešným dokumentem, podle něhož byla tabulka zakoupena na aukci v USA v roce 1981.

Odtud se dostala v roce 2014 k řetězci Hobby Lobby. Když se o tři roky později kurátor muzea ve Washingtonu začal zajímat o její původ, aukční síň informace zatajila, podle právníků musela mít podezření, že falešný dokument při bližším zkoumání neobstojí.

Rabování iráckých muzeí

Irácká vláda americkým médiím sdělila, že nyní vyšetřuje, zda tabulka není jedním z artefaktů ukradených z místního muzea v roce 1991, kdy režim Saddáma Husajna ztratil nedlouho po invazi do Kuvajtu kontrolu nad částmi území a nejméně devět iráckých muzeí bylo vyrabováno.

Není to poprvé, kdy je společnost Hobby Lobby do podobného případu zapletená. Již v roce 2017 musela zaplatit pokutu a vrátit tisíce uměleckých děl nelegálně získaných z Iráku.

KAM DÁL: Epidemioložka Marešová: Testování na COVID-19 je v každé zemi jiné. Počty nakažených a mrtvých se porovnávat nedají.