Velké pozadí je znamením dlouhověkosti, prozradil lékař

Velké pozadí nemusí být podle lékaře vůbec na škodu, zabraňuje totiž poškození vnitřních orgánů
  |   zajímavost

Podle experta lidé, kteří mají větší hýždě, než je norma, budou s největší pravděpodobností žít déle než ostatní. Tento překvapivý fakt zveřejnil na svém profilu na sociální síti a dokonce i vysvětlil, proč tomu tak je.

Dr. Karan Raj si na sociálních sítích získal obrovské množství fanoušků pomocí sdílení zajímavých faktů a rad týkajících se zdraví a našeho těla. Nedávno na sociální síti zveřejnil video, ve kterém vysvětluje, jak přesně nám velké pozadí může zachránit život.

„Výzkumy ukazují, že tuk uložný v gluteofemorální oblasti může snížit riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, na rozdíl od většího množství tuku kolem orgánů,“ uvedl ve videu.

„Tyto dva typy tuku se totiž chovají naprosto odlišně, viscerální tuk může obalovat orgány a uvolňovat mastné kyseliny a cytokiny, které mohou způsobit záněty v těle. To může mimo jiné poškodit i srdce,“ pokračoval.

Na druhou stranu, tuk uložený v hýždích, neboli gluteofemorální tuk je typicky uložený těsně pod kůží. „Tuk v této oblasti může fungovat jako houba. Může v sobě ukládat mastné kyseliny a zastavit tak jejich pronikání do vnitřních orgánů, a tím i zabránit jejich poškození,“ vysvětlil doktor.

To samé prý platí i o tuku uloženém ve stehnech. Podle experta tedy není radno se tohoto typu tuku zbavovat.

„Tak to já asi budu žít navždy,“ vtipkovala jedna ze sledujících.

„Super, konečně mi to k něčemu je,“ obejvilo se pod videem.

„No, tak to já bych si asi měl jít sepsat závěť, moc toho tam totiž nemám,“ napsal další vtipálek.

 

@dr.karanr Heavy duty #schoolwithdrkaran #learnontiktok #science ♬ Lofi - Domknowz

 

Zdroj: TikTok/@dr.karanr, National Library of Medicine

KAM DÁL: Pracovnice hospicu prozradila, co pacienti vidí těsně před smrtí.

Klíčová slova: