Botox je omyl: S vráskami vám nepomůže

Cesta bez botoxu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Toužíte vypadat mladší? Řada lidí se domnívá, že jim botox v pozdním věku pomůže zbavit se hlubokých vrásek, to je ale omyl. Je spíše preventivní procedurou, která vám může pomoci vzniku vrásek předcházet. S již vytvořenými hlubokými vráskami toho už moc nenadělá, může je pouze lehce zjemnit. Vrásky tedy z tváře rozhodně nezmizí.

Dokáže botox odstranit vrásky? Stručná odpověď na tuto otázku zní „ne“. 

Aplikace botoxu paralyzuje svaly, a zabraňuje tak v jejich kontrakci. To je totiž způsob, jakým se vrásky tvoří. V momentě, kdy se usmějeme, překvapeně nadzvedneme obočí, případně se zamračíme, se nám těmito opakovanými pohyby pomalu ale jistě tvoří vrásky. Botox má schopnost tento proces na nějaký čas pozastavit, a vznik vrásek tak oddálit.

Klobásový jed k dosažení mladistvého vzhledu?

Podle studií jde o bezpečnou metodu, jak oddálit tvorbu vrásek, nebo lehce zmírnit jejich viditelnost. Důležité je ale mít na paměti, že kýžený efekt botulotoxinu netrvá věčně. Lidé, kteří chtějí pomocí aplikace botulotoxinu předcházet viditelnému stárnutí pleti, proto musí tuto aplikaci pravidelně opakovat, a to zhruba po šesti měsících.

Botulotoxin, který je nazýván také jako klobásový jed, produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento jed má paralyzující účinky, později se proto začal používat mimo jiné také k lokálnímu znehybnění svalů na obličeji a dosažení mladistvého vzhledu.

Trendu obličejů bez emocí již odzvonilo, v dnešní době se dermatologové snaží botox aplikovat tak, aby si daný člověk zachoval přirozené pohyby obličeje.

Jak vznikl botox?

Bakterie Clostridium botulinum může způsobuje velmi vzácné onemocnění s názvem botulismus. Toto potenciálně fatální onemocnění se projevuje nejprve paralýzou svalů v oblasti obličeje, úst a hrdla. Poté se tyto účinky mohou rozšířit do celého těla. V momentě, kdy botulotoxin paralyzuje svaly, které používáme k dýchání, může u infikovaného člověka způsobit smrt.

Bakterii, která nemoc způsobuje, poprvé objevil vědec Émile Pierre-Marie van Ermengem, v krystalické formě ji ale izoloval až Dr. Edward J. Schantz. Své využití našla v 70. letech dvacátého století k léčbě strabismu.

Léčba strabismu čili překřížených očí tehdy byla testována na opicích. Během testování použití botulotoxinu si lékaři u opic všimli, že botox dokáže nejen odstranit strabismus, ale také zredukovat vrásky mezi obočím.

Zdroj: New York Times, Verywell Health, Healthline

KAM DÁL: Růžovka: Zarudnutí se zbavíte pomocí ovesných vloček a kurkumy.