Gua sha: Svatý grál proti stárnutí obličeje

Gua sha může dokonce i podpořit léčbu některých nemocí
  |   zajímavost

Gua sha je jednoduchý nástroj, který s vaším obličejem zvládne divy. Slouží jako prevence vrásek, celkového stárnutí obličeje, a dokonce vás zbaví i otoků. Aplikace gua sha zabere jen několik minut a zvládne ji opravdu každý.

Gua sha je malý plochý oblázek, který se k péči o obličej používá již stovky let. Tento nástroj se totiž hojně používal již ve starověké Číně. Jedná se o jednu z nejstarších forem tradiční čínské medicíny, kterou si oblíbili lidé po celém světě.

Dříve se ale nepoužíval jako prevence stárnutí obličeje. Lidé se obvykle jeho prostřednictvím zbavovali nejrůznějších nemocí, a to už ve starověké dynastii Ming (1368 až 1644).

Tento malý oblázek můžete použít nejen na obličeji, ale také po celém těle. Pomůže vám zlepšit krevní oběh, uvolnit svaly na obličeji i na těle, vyhladit drobné vrásky, zbavit se otoků, a dokonce také podpořit léčbu některých nemocí.

Slovo „gua“ znamená „škrábat“ a slovo „sha“ znamená písek. Pojmenování tohoto kamenného nástroje je odvozeno od drobných červených skvrn, které po sobě ošetření pomocí gua sha zanechává.

Tyto skvrnky se tvoří kvůli tlaku, který na pleť prostřednictvím gua sha vyvíjíme, a nijak naší pokožce neškodí, právě naopak. Pleť je po pravidelném používání tohoto nástroje zářivější, omlazená a krásně vytvarovaná.

Jak používat gua sha?

Dříve než na své pleti gua sha použijete, je důležité ji důkladně očistit od všech nečistot a zbytků make-upu. Poté na pleť aplikujte jakýkoliv druh pleťového oleje, abyste mohli oblázkem lehce klouzat po obličejových liniích. Můžete použít například kokosový nebo jojobový olej.

Gua sha rutina

  1. Nástroj uchopte tak, aby s vaší pletí svíral úhel o velikosti zhruba 30 až 45 stupňů. Lehce jím zatlačte na pleť a pohybujte jím po pokožce – vždy směrem nahoru.
  2. Nejdříve začněte tahy pod čelistí, tedy od brady směrem k ušnímu lalůčku.
  3. Rty stačí pomocí gua sha vyhladit táhlými pohyby tam a zpět.
  4. Poté se můžete přesunout na tváře a lícní kosti. Ideální je přiložit gua sha k nosu a pomalými tahy tvarovat tváře směrem k uším.
  5. Zapomínat bychom neměli ani na oblast pod očima. Ideální je začít ve vnitřním koutku oka a posouvat gua sha směrem ke spánku.
  6. Obočí uvolníte a vytvarujete souvislými pohyby podél obočí směrem ven.
  7. Vrásek na čele se zbavíte tak, že budete nástroj posouvat postupně po celé šířce čela od obočí směrem k vlasové linii.
  8. Pokud chcete, můžete gua sha použít i k vyhlazení krku, a to pomocí táhlých pohybů od hrudníku směrem k bradě.

Tahy oblázkem byste měli na každé straně obličeje zopakovat zhruba pětkrát. Lehkého zčervenání nebo červených skvrnek na pleti po použití gua sha se nelekejte, znamená to jen, že jste odvedli dobrou práci.

Zdroj: Real simple, Healthline, Everydayhealth

KAM DÁL: Bělení zubů doma: Sáhněte po ovoci, oleji i jedlé sodě.

Klíčová slova: