Tvar našeho těla nás může varovat před nebezpečím

Širší obvod pasu naznačuje vysoké množství viscerálního tuku uloženého mezi orgány
  |   zajímavost

Každý z nás má trochu jiný tvar těla. Některé z nich mohou být varováním před nebezpečnými toxiny uvnitř těla. Víte, co váš tvar těla napovídá? Pozor by si měli dát především lidé s tělem kopírujícím tvar jablka.

Existuje celá řada nejrůznějších typů postavy. Postava může mít tvar připomínající hrušku, pravítko, přesýpací hodiny, či jablko. Pozor bychom si měli dát zejména na postavu ve tvaru jablka.

Viscerální tuk

Naznačuje totiž velké množství nadměrného tuku v oblasti pasu. A to nejen těsně pod kůží, ale i hluboko v trupu člověka – mezi jeho tělesnými orgány.

Jde o tzv. viscerální tuk, tedy velmi nebezpečný typ tuku, který produkuje mnohem větší množství toxických látek než tuk podkožní. 

Vyšší množství tohoto tuku obalujícího naše orgány zvyšuje mimo jiné pravděpodobnost vzniku nejrůznějších vážných zdravotních problémů. Patří mezi ně například onemocnění srdce, Alzheimerova choroba, diabetes II. typu, mrtvice, vysoká hladina cholesterolu v krvi a další.

Tento typ tuku totiž tvoří více proteinů, které v našem těle způsobují záněty tkání a zužují krevní cévy. Zúžení krevních cév následně ztěžuje proudění krve našimi cévami a může vést ke zvýšení krevního tlaku.

Tuk uložený mezi orgány bohužel není vidět. Jeho konkrétní množství v těle jedince tak lze zjistit pouze pomocí speciálního vyšetření. Existuje však způsob, jak množství tohoto nebezpečného tuku v těle odhadnout.

První nápovědou indikující, že máte v těle uloženo vysoké množství viscerálního tuku, je právě tvar těla kopírující tvar jablka. Pokud máte podezření, že se ve vašem těle nachází větší množství viscerálního tuku, než je zdrávo, stačí jednoduše porovnat velikost boků s velikostí pasu. Pas širší než boky naznačuje vysoké množství viscerálního tuku uloženého mezi orgány.

Jak viscerální tuk vzniká?

Viscerální tuk se – stejně jako podkožní tuk – ukládá mezi orgány, když konzumujete větší množství kalorií, než kolik za daný den vydáte. V ukládání tuku ale hraje roli také naše genetická informace. Některým lidem se tuk ukládá zejména v oblasti boků, jiným na stehnech a dalším právě v oblasti pasu.

Jak se viscerálního tuku zbavit?

Když se rozhodnete zbavit se přebytečného tuku okupujícího některou část vašeho těla, je důležité mít na paměti, že je prakticky nemožné zbavit se přebytečných kil pouze na stehnech, na rukou nebo jakékoliv jiné části našeho těla.

Totéž platí i o přebytečném tuku obalujícím tělesné orgány. Chcete-li se zbavit viscerálního tuku, musíte se zaměřit na celkovou ztrátu hmotnosti.

K dosažení kýženého cíle vám pomůže vyvážený jídelníček, pravidelná fyzická aktivita a celkový zdravý životní styl.

Jak se zbavit odolného tuku i po padesátce, najdete zde.

Se ztrátou hmotnosti vám pomůže dodržování následujících pravidel:

  • cvičení nejméně 30 minut každý den,
  • vyhýbání se tabákovým výrobkům,
  • příprava vyváženého jídelníčku s vysokým obsahem ovoce a zeleniny,
  • kvalitní spánek,
  • vyhýbání se slazeným nápojům.

Zdroj: WebMD, Health Direct

KAM DÁL: Vysoký cholesterol: Pomůže vám netradiční druh oleje.

Klíčová slova:
tuk