Jak ušetřit v koupelně: Začít se dá okamžitě, jde o tisíce

Při každém sprchování spotřebujeme až 80 litrů vody. To u dospělého člověka odpovídá přibližně třítýdennímu doporučenému příjmu vody
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

V koupelně můžete ušetřit hodně peněz. Méně teplé vody rovná se také méně spotřebované energie. Jaká je správná míra? A kde je zlatá střední cesta mezi pohodlím a nezodpovědností? Naučte se své činnosti v koupelně regulovat tak, aby vám peníze doslova neodtékaly vodovodními kohoutky.

Každý den se v domácnosti spotřebuje až 112 litrů vody. Na její ohřev je zapotřebí drahá energie. Společnost Centropol v analýze pro Seznam Zprávy uvedla příklad: Když máte bojler na 152 litrů vody a snížíte teplotu ohřevu vody ze 60 ℃ na dostačujících 50 ℃, tak každý rok ušetříte 4 923 korun. Tři základní rady, jak uspořit, tedy mohou znít takto: snižte teplotu vody, vyberte správný bojler a správně vyhodnoťte, kdy si dát sprchu, a kdy zase vanu.

Není bojler jako bojler

Většina domácností disponuje bojlerem. Na trhu je možné si vybrat hned z několika druhů. Můžete se rozhodnout například pro kombinovaný bojler, který má ohřev vody elektřinou, plynem, tuhými palivy nebo solárními systémy a je funkční i při výpadku proudu, nebo třeba pro elektrický bojler, kde se voda ohřívá během levnějšího nočního proudu, nevyžaduje přívod plynu a eliminuje bezpečnostní rizika. Navíc jeho pořizovací cena je velmi nízká.

Jako třetí varianta se nabízí akumulační bojler, který tvoří teplo od kotle, tepelného čerpadla, solárního systému a dalších zdrojů. Zároveň však uchovává teplo pro další vytápění a prodlužuje životnost kotlů, kde se využívá zbytkové teplo.

„U plynových bojlerů lze vybírat mezi ohřívačem průtokovým a zásobníkovým. Jednou z dalších variant jsou elektrické průtokové ohřívače, které jsou charakteristické svými malými rozměry. Nejlevnější volbou je překvapivě tepelné čerpadlo, které si však těžko můžete dovolit do bytu. Doporučuji tedy vždy zvážit možnosti vašeho bytu či domu. A pak se poradit s odborníky, nejednat na vlastní triko,“ vysvětluje Adam Havelka, který se dlouhodobě zabývá prodejem spotřebičů pro domácnosti.

Ušetříte peníze a vydrží déle

Pokud tedy vybíráte nový bojler, případně se chystáte vyměnit ten stávající, zohledněte několik důležitých parametrů. Ten zásadní se týká jeho velikosti. „Ta se odvíjí od počtu osob v domácnosti a toho, kolik vody se průměrně spotřebuje. Naddimenzovaný ohřívač způsobuje zbytečné energetické ztráty. Nezanedbatelnou součástí kalkulace je spotřeba energie.“

Důležitou vlastností bojleru podle Havelky je, aby byl schopný udržet co nejdelší dobu teplou vodu. Tepelné ztráty řeší kvalitní izolace. Nižší číslo vždy určuje menší tepelné ztráty (koeficient měrných ztrát v Wh/24hodin/litr). „Při ohřevu vody nepřekračujte teplotu 55 stupňů, protože následně dochází k výskytu vodního kamene, který způsobuje nárůst spotřeby elektřiny a může vést až k poškození přístroje. A samozřejmě platí, že čím vyšší teplota vody, tím více zaplatíte na energiích,“ vysvětluje odborník.

Sprcha, nebo vana?

Sprcha je úspornější než koupel v napuštěné vaně. Nebo ne? „Důležité je si však uvědomit, že úspor lze dosáhnout i vhodným výběrem sprchové hlavice. Úspornou hlavicí můžete snížit spotřebu až o 6 až 8 litrů za minutu. Spotřeba vody během sprchování se průměrně pohybuje okolo 70 litrů. Do vany však napustíte až 150 litrů. V případě, že se chystáte koupat déle než deset minut, je koupel na stejné úrovni spotřeby,“ má jasno Havelka.

Zdroje: recenzer.cz, stavimbydlim.cz, redakce

KAM DÁL: Pořizujeme fotovoltaiku: Kolik ušetříme a kdy? Důležité informace pro rozhodování.