Horká sprcha zhoršuje ekzém i suchost kůže

Na dlouhé postávání pod horkou sprchou by si měli dát pozor zejména lidé trpící ekzémem
  |   zajímavost

Většina lidí horkou sprchu přímo miluje a chladné zimní večery si bez ní nedokáže ani představit. Tento rituál nám ale může také uškodit. Horká voda totiž může poškodit přirozenou ochrannou bariéru naší pokožky.

Dlouhému postávání pod horkou sprchou bychom se měli pokud možno vyhnout i v zimních měsících, na tento příjemný zvyk by totiž mohla doplatit naše pokožka, jak na svém webu uvádí Metrin.

Dlouhodobé vystavení se horké vodě totiž poškozuje ochrannou bariéru naší pokožky, jak dokazují studie. Teplo z horké vody spolu s mýdlem či sprchovým gelem ji totiž zbavuje olejů, které se na povrchu naší pokožky přirozeně vyskytují, to platí mimo jiné také o naší vlasové pokožce.

Podrážděnost a svědění

Pokožka zbavená ochranné bariéry může být velmi suchá, ale i podrážděná, můžeme tak pociťovat nepříjemné svědění. Je sice důležité zbavit naši pokožku nečistot a nepříjemných pachů, dlouhá horká sprcha ale rozhodně není tím nejlepším způsobem, jak na to.

Zbavuje totiž naši pokožku nejen potu a dalších nečistot, ale i její přirozené vlhkosti, což může vyústit v její zarudnutí a dokonce i olupování.

Na horké sprchy a koupele by si měli dát pozor zejména lidé trpící ekzémem, tyto rituály mohou totiž projevy ekzému mnohonásobně zhoršit. To samé platí i pro osoby trpící lupénkou, růžovkou, akné nebo jen velmi suchou pokožkou. Všechna tato onemocnění mají totiž jedno společné, jsou znamením určitého stupně narušení naší kožní bariéry, kterou horké sprchy porušují.

Jak se sprchovat tak, abychom udrželi naši pokožku zdravou?

Při sprchování bychom měli místo horké vody volit spíše vlažnou. Pozor je ale nutné si dát také na to, jaké přípravky při sprchování používáme. Při výběru mýdel a sprchových gelů bychom se měli zaměřit především na to, aby šlo o produkty s hydratačními složkami a nejlépe bez silné parfemace.

Pokud si ale bez horké sprchy svůj život zkrátka nedovedete představit, zkuste ji alespoň omezit na minimum, zkrátka se snažte nesprchovat se horkou vodou každý den.

Důležité je také horkou lázeň či sprchování zbytečně neprodlužovat, tento rituál by neměl trvat déle než 5 minut.

Zdroj: MetrinGlamour

KAM DÁL: Provoňte si celý domov levně a jednoduše. Nepotřebujete drahé difuzéry, stačí jedlá soda.