Nebezpečná znaménka na těle: Jak předcházet rakovině kůže, radí odborník

Lidé, kteří mají podezření na nezvyklé znaménkové útvary by měli jít na vyšetření, které dermatolog provede dermastoskopem
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Teď je správný čas jít k dermatologovi. Proč? V létě se častěji odhalujeme slunečním paprskům. A to je nebezpečné. Sice nám dodávají potřebný vitamín D, ale zároveň poškozují naši pokožku. Riziko rakoviny kůže tak narůstá. Zvláště nebezpečná mohou být mateřská znaménka, která jsou vystavena přímému slunci.

Nejvýraznějším a nejlépe ovlivnitelným faktorem vzniku kožního melanomu je časté a nechráněné vystavování se UV záření. „Jako zdroj se počítá sluneční záření, ale i zářivky využívané v soláriích. Nepravidelné a nadměrné vystavování se paprskům, které vede ke spálení (hlavně v dětství), zvyšuje riziko vzniku melanomu. Dalšími rizikovými faktory pro jeho vznik jsou genetické predispozice, výskyt v rodině nebo u daného pacienta v minulosti, světlý fototyp, vyšší počet znamének na kůži či výskyt takzvaných dysplastických névů, tj. znamének, které jsou atypická, přestože zatím nenádorová. V neposlední řadě jsou více ohroženi melanomem pacienti s chronickou imunosupresí např. po transplantaci orgánů,“ říká dermatolog MUDr. Aleš Jan Pavlíček. 

Znaménka hlídejte před létem i po něm

Znaménka se dají zkontrolovat po celý rok, a pokud je nějaké podezřelé, je potřeba přijít co nejdříve k dermatologovi, který stanoví diagnózu (bez ohledu na roční období).

„Před létem, kdy část populace ráda tráví svůj čas více na sluníčku, je dermatologické vyšetření vhodné pro podchycení rizikových, či již chorobných znamének. Taková znaménka by neměla být vystavována slunečnímu záření, případně by měla být rovnou odstraněna. Vhodné je také navštívit svého dermatologa i po skončení léta, kdy se mohou vlivem slunečního záření objevit znaménka nová, případně se změní ta stávající.“

Jak poznat podezřelé znaménko?

Našli jste si znaménka, která vám přijdou podezřelá? „Naučte se je rozeznávat podle anglického pravidla ABCDE. Pokud si z něj najdete alespoň 2 kritéria, zajděte si na kontrolu ke svému lékaři,“ říká odborník a přidává zmíněná pravidla:

  • A jako asymetrie (asymetry) – Normální znaménko je obvykle symetrické. Pokud je jedna polovina znaménka odlišná od druhé, může se jednat o zdravotní problém.
  • B jako ohraničení (border) – Nepravidelné, roztřepené nebo neostře ohraničené okraje mohou být známkou melanomu.
  • C jako barva (colour) – Znaménka s více než jednou barvou nebo neobvyklou barvou mohou být nebezpečná.
  • D jako průměr (diameter) – Znaménka větší než 6 mm v průměru by měla být sledována.
  • E jako evoluce (elevation, evolution) – změna tvaru nebo velikosti znaménka může být známkou melanomu.

„Další varovné signály zahrnují svědění, spontánní krvácení a výraznou vizuální odlišnost od ostatních po sobě podobných znamének,“ doplňuje lékař.

Jděte včas na dermatoskopické vyšetření

Lidé, kteří mají podezření na nezvyklé znaménkové útvary, by měli jít na vyšetření, které dermatolog provede dermastoskopem a podle jeho tvaru a struktury určí, zda bude nutné vyšetřit znaménko histologicky.V závislosti na tom navrhne metodu odstranění, neboť po ošetření CO2 laserem a elektrokauterem už není histologie možná. Dermatoskopie u lékaře dovolí přesnější vyšetření jednotlivých kožních lézí. Její výhodou je neinvazivita a relativní časová nenáročnost. Dá se při ní využít několik metod, podle kterých se rozhodne, zda pigmentové znaménko je maligní, nebo ne,“ upřesňuje MUDr. Aleš Jan Pavlíček.

V létě je podle něj důležité znaménka chránit před přímým sluncem, nanášet pravidelně SPF krémy, eventuálně se chránit oděvem.Noste klobouky s širokou krempou, kšiltovky, dlouhé letní rukávy či kalhoty, které mohou poskytnout další vrstvu ochrany pro znaménka a pokožku.“

Zdroje: redakce, dermatolog MUDr. Aleš Jan Pavlíček 

KAM DÁL: Pruritus: Nepříjemný problém, který může být symptomem rakoviny.

Klíčová slova: