Péče o vlasy a pokožku v zimě: Zbavte se vysušených kadeří a popraskaných rtů

Se suchou a podrážděnou pletí vám může pomoci i zvlhčovač vzduchu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Pleť a vlasy se v zimě potýkají nejen s teplotami pod bodem mrazu, ale také s nižší vlhkostí vzduchu. Může se tak stát, že vlivem chladného počasí a nízké vlhkosti okolního vzduchu se bude naše pleť i hříva mnohem více vysušovat.

Celá řada lidí se o svou pleť a lokny bojí zejména v létě, a proto vlasy i obličej během letních měsíců schovává pod klobouk nebo je chrání pomocí přípravků s ochranným faktorem. Zimní měsíce jsou ale pro vlasy i pleť v některých ohledech mnohem náročnější než ty letní.

Suchý vzduch a chladné počasí může naši pleť vysušit, ale také podráždit, a tím vést k jejímu začervenání.

Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se těmto nepříjemným problémům účinně vyhnout.

Zvlhčovač vzduchu

Jedním z faktorů, které mohou v zimě zhoršit kvalitu našich vlasů, ale i stav pleti a kůže po celém těle, je nízká vlhkost okolního vzduchu. Naštěstí ale existuje jednoduchý způsob, jak vlhkost okolního vzduchu zvýšit.

Stačí si jen pořídit si zvlhčovač vzduchu, který vaši pleť i vlasy zachrání před zkázou. Umístěte ho vedle své postele a zapněte ho těsně předtím, než ulehnete ke spánku. Rozdíl poznáte hned po probuzení. Vaše pleť bude vypadat mnohem zdravěji a vyživeně. Po zakoupení zvlhčovače vzduchu se dokonce můžete rozloučit i s popraskanými rty.

Tento šikovný přístroj vám pomůže dokonce i v případě, kdy vás skolí chřipka či nachlazení. Pomůže vám totiž mimo jiné zbavit se suchého kašle.

Pozor na vytápění

Řada z nás si ráda své domy či byty v zimě pořádně vytopí, abychom se v nich mohli po příchodu z venku pořádně prohřát.

Tento zvyk nás ale může stát zdraví naší pokožky i kadeří. Ačkoliv je vytápění místností na maximum v zimních měsících velmi příjemné, měli bychom se mu raději vyhnout. Teplo sálající z radiátorů může totiž vlhkost vzduchu v domě či bytě ještě více snížit, a vysušit tak pokožku i vlasy.

Ideální je udržovat si doma teplotu pohybující se mezi 20 až 22 °C.

Sprchování

Toto pravidlo platí mimo i jiné i pro teplotu vody při sprchování.

Dokonce i ve sprše byste měli dbát na to, aby vaše pleť a lokny nebyly vystaveny vysokým teplotám. Kontakt s horkou vodou je totiž může vysušit. Ideální je tak sprchovat se proudem vody, který bude spíše vlažný.

Dodržování pitného režimu

Dokonce ani v zimě bychom neměli zapomínat na dodržování pitného režimu.

Tipy a triky, které vám s dodržováním pitného režimu pomohou, najdete zde.

Jednou z nejčastějších příčin vysušené pleti a kadeří bez života totiž bývá nedostatečná hydratace. Pokožku a vlasy je potřeba hydratovat především zevnitř. Bez dostatečného množství tekutin se můžete o hydrataci pleti snažit sebevíc – a nebude vám to nic platné.

Hydratační sérum

Poté, co se zaměříte na dostatečný příjem tekutin, zkuste do své rutiny péče o pleť zařadit hydratační sérum. Tento produkt totiž má unikátní složení, které hydratuje i hlubší vrstvy pokožky, na rozdíl od hydratačního krému, který zůstává spíše na jejím povrchu.

Ideální je nejdříve aplikovat sérum, počkat, až se vsákne, a poté přidat hydratační krém dle vašeho výběru.

Zdroj: Select Health, Everyday Health

KAM DÁL: Jídelníček po padesátce: Jak si udržet štíhlou postavu?