Pilates: Jednoduché cviky, které vás omladí a zbaví bolesti zad

Pilates založil Joseph Pilates již v roce 1920
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Pilates posiluje zároveň naše tělo i naši mysl. Cviky o malé intenzitě s nízkým dopadem, které tento druh posilování zahrnuje, jsou vhodné téměř pro každého. Pilates dokáže omladit celé vaše tělo.

Pilates je cvičení o nízké intenzitě a s malým dopadem, proto se mu mohou věnovat téměř všichni. Tento typ cvičení vám může pomoci nejen posílit svaly na celém těle, ale také ho prodloužit, obnovit pohybové vzorce a zlepšit držení těla. Proto může mít pilates na postavu přímo omlazující efekt.

Cviky, které pilates zahrnuje, zlepšují krevní oběh, zvyšují flexibilitu, tvarují svaly a posilují je. Pomocí těchto kontrolovaných pohybů tedy můžete nejen lehce vytvarovat svou postavu, ale také napravit nejrůznější svalové dysbalance. 

Pilates je dokonce i skvělou rehabilitací po prodělání nejrůznějších typů zranění. Důležité je, abyste se v tomto případě vždy nejdříve poradili se svým praktickým lékařem, případně s fyzioterapeutem.

Cvičení pilates vás může mimo jiné zbavit bolesti dolní části zad, ty totiž většinou způsobuje špatné držení těla.

Pilates se dělí na dva typy, na pilates s přístroji a pilates bez přístrojů. U jednoho typu pilates využíváte pouze svou tělesnou hmotnost, případně cvičební pomůcky, k provedení druhého typu pilates (pilates reformer) potřebujete specializované stroje.

Cvičení pilates je postaveno na šesti principech:

  • centrování,
  • koncentrace,
  • kontrola,
  • přesnost,
  • plynulost,
  • dýchání.

Jak cvičení pilates vzniklo?

Pilates založil roku 1920 Joseph Pilates. Joseph trpěl revmatickou horečkou, křivicí a astmatem. Tyto zdravotní problémy byly se sportem zdánlivě neslučitelné. Joseph Pilates je ale všechny překonal a začal se věnovat lyžování, gymnastice a potápění.

Za první světové války pracoval jako sanitář a věnoval se rehabilitaci pacientů, kteří nemohli chodit. Poté emigroval do USA, kde si v roce 1926 otevřel svou vlastní tělocvičnu. Pomocí pilates pomáhal lidem, zejména tanečníkům, s rehabilitací. Důraz kladl zejména na kontrolu pohybu.

Svou metodu cvičení, která se později stala jednou z nejoblíbenějších na celém světě, založil na třech principech:

  • dech,
  • celkové zdraví,
  • mysl, tělo a duch.

Tento typ cvičení se dříve jmenoval contrology, na pilates byl přejmenován až po smrti svého zakladatele.

Zdroj: Health News, Express

KAM DÁL: Péče o vlasy a pokožku v zimě: Zbavte se vysušených kadeří a popraskaných rtů.

Klíčová slova: