Postupně přicházíte o zrak, lékaři znají příčiny. Na vině je digitální únava očí

Pracovní úraz očí může hrozit i na první pohled v bezpečném pracovním prostředí, například nehtovém studiu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Na 12. října připadá Světový den zraku, který je letos věnován péči o oči na pracovišti. Zajímavé je, že zatímco před 20 lety by se diskuse o tomto tématu soustředila především na úrazy a nevhodné pracovní prostředí v továrních halách nebo na stavbě, dnes je pozornost věnovaná zejména kancelářským prostorům. Není to náhoda.

V roce 2022 bylo v České republice nahlášeno celkem 36 117 pracovních úrazů, a to včetně poranění očí. Tisíce případů, u kterých si potíže s očima způsobené prací vyžádaly návštěvu lékaře, se ale do těchto statistik nedostaly. Důvod je jasný. Nemohl za ně úraz, ale spíše dlouhodobé namáhání očí při práci s monitorem.

Digitální únava přes noc nezmizí

Až 90 % uživatelů digitálních zařízení cítí známky digitální únavy. „Mezi typické příznaky digitální únavy očí patří začervenání, pálení, nadměrné slzení, potřeba častějšího mrkání nebo podráždění. Objevit se ale mohou i bolesti hlavy, šíje a ramen,“ upřesňuje Mgr. Ondřej Vlasák, Ph.D., hlavní optometrista Lexum.

Digitální zařízení jsou součástí našeho života, a pokud jste na ně odkázáni i v práci, potom se snažte jejich sledování omezit alespoň ve volném čase. „Předcházet digitální únavě je ale možné i správným nastavením pracovního prostoru a digitálních zařízení. Přechod na tmavý režim ve večerních hodinách a používání antireflexních filtrů je to nejmenší, co může každý z nás udělat,“ pokračuje Mgr. Vlasák.

Proč se starat o svůj zrak
- Dlouhodobé používání digitálních přístrojů může mít negativní dopad na produktivitu.
- I sebemenší zhoršení zraku může snížit produktivitu o 10 % a přesnost o 22 %.
- 90 % případům ztráty zraku lze při včasné diagnóze a léčbě předcházet, případně je léčit.
- Brýle mohou zvýšit produktivitu práce o 22 %.
- I za na první pohled banálními příznaky (zarudnutí, zhoršení zraku) může stát vážné onemocnění.

Moderní technologie pomáhají

Moderní životní styl a technologie mají své negativní vlivy. Na druhou stranu právě moderní technologie přinášejí při digitální únavě a syndromu suchého oka, který s ní souvisí, pomoc. Musí být ale součástí komplexní léčby. „Léčba by měla zahrnovat změny životního stylu, pracovního prostředí nebo výživy, případně aplikaci umělých slz a přípravků doporučených lékařem. K dispozici máme i přístroje, které díky využití nízkoenergetických vysokofrekvenčních elektrických polí podporují přirozenou regeneraci očních buněk. V praxi vidím, že k tomu, aby se příznaky zmírnily a snížila se potřeba kapat umělé slzy, stačí čtyři 20minutová sezení,“ přibližuje možnosti léčby a moderní oftalmologie Vlasák.

Když se jedná o skutečný pracovní úraz

Většina úrazů je způsobena zasažením oka malými částečkami nebo objekty. Na vině ale mohou být i chemické popáleniny, poleptání, zasažení laserem, záření svářecího oblouku nebo kontaminace infekcí. Ať už je úraz jakýkoli, oko o něm dá vědět intenzivní bolestí a slzením. Na úraz jednoho oka přitom reaguje i oko zdravé, a to nejčastěji slzením, křečovitým stažením, ale i přechodnou slepotou.

Pracovní úraz, kde byste ho nečekali

Pracovní úraz očí může hrozit i na první pohled v bezpečném pracovním prostředí, například nehtovém studiu. Laky, zpevňovače, lepidla a odlakovače obsahují totiž chemické látky (formaldehyd, aceton), které mohou být těkavé. Výsledkem jejich používání může být nejen dlouhodobé dráždění očí, ale také podráždění dýchacích cest a kůže.

6 rad, jak zmírnit digitální únavu očí

  • NOSTE BRÝLE

Pokud vám oční lékař předepsal brýle, užívejte je podle doporučení. Případně s ním zkonzultujte možnost laserové refrakční operace na specializované oční klinice.

  • DĚLEJTE PŘESTÁVKY

Dodržujte pravidlo 20–20–20. Každých 20 minut se na 20 vteřin podívejte do vzdálenosti 6 metrů (tedy 20 stop).

  • MRKEJTE

Mrkání je důležité pro obnovu slzného filmu. Cíleně na něj myslete při delším sledování obrazovky a monitoru.

  • VZDÁLENOST MONITORU

Nastavte si monitor u počítače tak, aby byla jeho horní hrana v úrovni očí a její střed byl ve vzdálenosti 50 až 70 cm.

  • NASTAVENÍ MONITORU

Upravte si jas a kontrast obrazovky na frekvence, které jsou příjemné pro oči. Jas obrazovky by přitom měl být podobný jako jas pozadí. Večer jas snižte a nastavte teplejší zobrazení barev, přes den pak můžete jas zvýšit. Vyzkoušet můžete také takzvaný tmavý režim, při kterém se bílá písmena zobrazují na tmavém pozadí. Nebojte se ani zvětšení písmen na 125 %.

  • MINIMALIZUJTE OSVĚTLENÍ

Nastavte sklon obrazovky, případně vyzkoušejte antireflexní filtry pro potlačování odlesků.

Zdroje: redakce, Lexum, rpbusa.org

KAM DÁL: StB špiclovala Jiřinu Jiráskovou, viděli jí do bytu. Někdy prý cudně odvraceli zrak.

Klíčová slova: