Sedm podob rýmy: Barva hlenu signalizuje různé potíže

Rýma má několik podob. Ne všechny jsou infekční, ne všechny vyléčíte doma bez podpory antibiotik
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Nos je oteklý, podrážděný a produkuje nadměrné množství tekutin, aby se co nejrychleji zbavil infekce. Barva výtoku a hlenu se ale často mění s tím, jak nemoc postupuje. Kdy zůstat v klidu a kdy zalarmovat lékaře?

Vyhnout se rýmě je téměř nemožné, stoprocentně účinná prevence neexistuje. Během jara a podzimu je organismus oslabený, v pylové sezóně vás potrápí alergie, při horečkách je rýma vedlejším produktem nemoci. Prozkoumejte obsah kapesníku a domácí léčbu (pokud není nutná návštěva lékaře) nastavte podle barvy hlenu

Čirý hlen 

Bezbarvé „nudle“ nemají žádnou souvislost s infekcí, ať už bakteriální, nebo virovou. Zpravidla se jedná o alergii, o které se zmiňuje tato studie, nebo reakci na rychlou změnu teplot, prašné či suché prostředí, případně emoční šok, kdy se může výtok objevit při stresu, vzteku nebo radosti. 

Bílý hlen 

Bílý hlen ztrácí vodu a houstne, dochází k lehčím otokům sliznice. „Nudle“ jdou sice snadno ven, ale hned po vysmrkání máte pocit ucpaného nosu a vnímáte lehčí podráždění a mírný otok. Zhoršená průchodnost nosu vyvolává kašel, kýchání nebo zvýšenou teplotu kolem 37 °C. 

Žlutý hlen 

Žlutá barva signalizuje boj s probíhající infekcí. Jde o fázi, kdy bílé krvinky vzdorují a snaží se nemoc utlumit. Organismus je stále dost silný na to, aby rýmu zkrotil. Většinou ale po pár dnech mění hlen barvu na zelenou. 

Zelený hlen 

Zelený hlen je pokročilou fází žlutých „nudlí“. V nose se totiž nahromadilo velké množství odumřelých bílých krvinek, které potřebují ven. Hlen je hustý a lepivý, hůř se vysmrkává.

Zdravý životní styl funguje jako dobrá prevence proti rýmě, dokáže zmírnit i její „sílu“. Ale cukrovka nebo jiné vážné nemoci mohou průběh zhoršit. 

V této fázi rýmy se většinou objeví horečka, eventuálně bolesti hlavy. Pokud ale potíže trvají déle než deset dnů, vyhledejte lékaře a nasaďte antibiotika

Červený hlen 

Namáhaný nos, kdy rýma trvá déle než týden, je překrvený a smrkání bolí a pálí. Pokud vám krvácení způsobuje problémy s dýcháním, vyhledejte lékařskou pomoc. Běžně si ale můžete od potíží ulevit sami: 

  • Používejte nosní kapky. 
  • Pořiďte si zvlhčovač vzduchu (vybírejte esenciální oleje s nedráždivou vůní).
  • Nedloubejte se v nose a ostříhejte si nehty, abyste si neporanili sliznice.
  • Držte krevní tlak na uzdě (vysoký tlak způsobuje překrvení). 
  • Smrkejte opatrně.

Hnědý hlen 

Hnědá barva není pro nosní hlen typická a většinou se jedná o „pouhé“ znečištění. Může jít také o odtok staré krve, která se uvnitř usadila po silném podráždění sliznice. 

Černý hlen 

Černý hlen trápí aktivní i pasivní kuřáky a lidi žijící v zaprášeném prostředí, návštěva lékaře pak není akutně nutná. Nicméně, tmavá barva může odkazovat i na plísňové onemocnění a vážnější potíže. V ohrožení jsou především pacienti s oslabeným imunitním systémem. V první fázi postačí „výškrab“ infikovaných dutin, pokročilý stupeň nemoci se ale vyznačuje otoky hlavy, někdy poruchami vidění. Návštěva lékaře je nezbytná. 

Zdroj: redakce, ncbi.nlm.nih.govnewsinhealth.nih.gov

KAM DÁL: Zatočte se sezónní alergií a užijte si jaro bez rýmy a oteklých očí.

Klíčová slova: