Sny možná půjde brzy ovládat. Kdo bude mít kliku, dost zbohatne

Vojenská metoda vám pomůže usnout do dvou minut, za noc toho pak stihnete opravdu hodně „projít“
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

K tvrdému a zdravému spánku zcela běžně patří sny. Každý zná ten pocit po probuzení, kdy si chce pamatovat všechna neuvěřitelná dobrodružství, ale záhy vše zapomene. Někdo si píše snář, někdo má to štěstí a v paměti si sny uchová. Někteří jdou však ještě dál.

Představte si, že se vzbudíte a přesně víte, jaká čísla sportky máte vsadit, nebo jste byli u obrovského pokladu. Před chvílí se vám o tom totiž zdálo. Několik vědců přišlo s technikou, která podle všeho funguje. Jde o to si „pouze“ uvědomit, že jste uprostřed snu, pak podle vědců zvládnete cokoli včetně ovlivnění „děje“.

Takže byste třeba mohli od zlotřilého piráta zjistit, kam schoval mapu k onomu pokladu. A pokud budete mít štěstí, mapa bude reálná a dovede vás k obrovskému bohatství. Metodu v 70. letech minulého století poprvé použil guru lucidního snění, Kaliforňan Stephen LaBerge.

Mýtus, co se stal pravdou

Vzhledem k tomu, že většina spáčů své sny zapomíná, spolu s tím z paměti zmizí i vzpomínka na lucidní snění. Že člověk během svého spánku opravdu snění ovládá, bylo dlouho považováno za mýtus. Vědci však potvrdili, že tento jev může existovat. Dnes už jsou schopní s 50% úspěšností lucidní snění navodit. Problém je ale v tom, že ono ovlivňování stále ještě pokulhává.

Člen kapely Beatles Paul McCartney údajně složil melodii slavné skladby Yesterday ve spánku. Díky snění tak existuje hit, který zná dnes opravdu každý.

Buď jak buď, vědci pro podobné experimenty používají nákladnou techniku, takže způsoby, jak si v klidu domova uměle navodit vědomí o snění, je z vědeckého pohledu velmi komplikované. Na internetu je možné naleznout návody, jak si přivodit lucidní snění, ale jeho spolehlivost není vůbec zaručena.

Sen jako lék

Psychologie a psychiatrie velmi často sen využívá jako metodu léčby traumat a duševních nemocí. Skrze psychoanalýzu se lze do podvědomí podívat právě skrze sny. Sigmund Freud v knize Výklad snů dokonce jasně definoval pojmy vědomí, nevědomí a podvědomí.

Sen tak umožňuje rozšifrovat cestu dávných zklamání, která si pacient sám neuvědomuje. Proces lucidního snění lze v psychologii využít jako prvek řešení problému. Tento postup je však spekulativní a stále nevyzkoušený.

Vládnout svým snům

Kromě seriózních pokusů vědců ale existuje mnoho skupin, které si zakládají doslova kluby spáčů. Pokus o autoterapii skrze sny provádí například britská umělkyně Caroline McCread, která pořádá kurzy s tímto zaměřením. Nebere možnost ovládat sny jen jako zábavu, ale vyhledává v alternativním snění řešení psychických problémů.

Jedna věc je tedy v pacientovi lucidní snění vyvolat. Úplně něco jiného je ale zařídit, abychom si se sny pohrávali. Ovládat své sny na povel zatím neumí ani ti, kteří čas od času do podobného stavu propadají. V momentě, kdy se vyvine absolutně spolehlivá metoda, jak řízeně propadat do svého podvědomí, bude spánek nejenom zábavou, kde je možné cokoliv na světě, ale také způsobem léčby.

Zdroje: redakce, nih.gov, theguardian.com

KAM DÁL: Výklad snů: Děsivý pád do neznáma, zuby, voda i létání.

Klíčová slova: