Tmavé kruhy pod očima: Co dělat, když dostatek spánku nepomáhá?

Tmavé kruhy pod očima zmírní dokonce i plátky okurky a brambor
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Nedostatek odpočinku není jedinou možnou příčinou tmavých kruhů pod očima. Problémy s nimi můžete mít, i když spíte 8 hodin denně. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se jich zbavit, nebo je alespoň zmírnit. Co bude váš dobrý pomocník?

Tmavé kruhy pod očima rozhodně nejsou ničím ojedinělým, to ale neznamená, že nám nevadí. Řada lidí je denně zakrývá líčidly, někteří se dokonce obrátili k invazivním zákrokům. To ale není třeba, pomůže vám totiž i několik tipů a triků, jak se tmavých kruhů pod očima zbavit bezbolestně a levně v pohodlí domova.

Studený obklad

Chladivý obklad je jedním z nejjednodušších tipů na zmírnění otoku i tmavých kruhů pod očima. K tomuto účelu můžete použít dokonce i kostky ledu. Je ale důležité, aby se led přímo nedotýkal vaší pleti, mohlo by totiž dojít k jejímu podráždění. Nejdříve kostky ledu zabalte do malého ručníku nebo utěrky a teprve poté je přiložte na oblast kolem očí. Případně postačí i malá žínka vyždímaná ve studené vodě.

Vyvýšený polštář

Tmavé kruhy pod očima nezpůsobuje pouze nedostatek spánku, ale také to, jak spíme. Zkuste si před spaním dát pod hlavu místo jednoho polštáře dva. Zabráníte tak nadbytečnému hromadění tekutiny v oblasti vašeho obličeje, která poté způsobuje mimo jiné i nevzhledné otoky kolem očí.

Pitný režim

Stejně jako s celou řadou dalších zdravotních a kosmetických problémů vám může i s tmavými kruhy pod očima pomoci dostatečná hydratace.

Čajové sáčky

Některé čaje obsahují kofein a antioxidanty, které mohou přispět k projasnění očního okolí. Tyto látky totiž zlepšují proudění krve, stahují cévy, a navíc mohou zmírnit otok.

Ideální je použít k tomuto účelu sáčky od černého nebo zeleného čaje. Stačí jen vložit použité čajové sáčky alespoň na 15 až 20 minut, ideálně přes noc, do lednice a poté je přiložit na oči. Nechte je působit zhruba po dobu 15 až 20 minut a poté oči jen opláchněte čistou vodou. 

Okurka a brambory

Plátky okurek a brambor mají na otoky kolem očí a tmavé kruhy pod očima velmi podobné účinky jako čajové sáčky. Obsahují totiž antioxidanty a vitamíny a mají protizánětlivý účinek.

Zdroj: Healthline, PharmEasy

KAM DÁL: Botox je omyl: S vráskami vám nepomůže.