Vyhlaste mravencům válku. Základem jsou kvalitní zbraně a dobrá strategie

Jako velmi příjemný aromatický prostředek odpuzující mravence lze použít i skořici
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Příroda se probouzí – a s ní samozřejmě i mravenci, kteří mohou váš domov během chvíle proměnit v takřka neobyvatelný. Zatím nic nepomohlo. Co tedy s tím? Nejprve zkuste použít přírodní látky a dobře uschovat potraviny. K chemii přejděte až po vyzkoušení osvědčených rad. Myslete také na to, že chemické látky mohou znamenat nebezpečí pro děti i domácí mazlíčky. Jak na to, nám poradil dlouholetý zahrádkář a úspěšný pěstitel ovoce a zeleniny Vlastimil Král.

Jako u všeho je i v případě boje s mravenci v domácnosti nejlepší prevence. Správným uchováváním potravin, které mravencům chutnají, můžete úplně zamezit jejich vniknutí k vám domů. „Pokud budete mít cukr, mouku, med a podobné potraviny uzavřené ve skleněných dózách a sladké nápoje a šťávy v zašroubovaných PET lahvích, odpadky dobře uzavřené a ovoce uschované ve spíži či ledničce, udělali jste po této stránce maximum. Dále se musí myslet na pravidelný úklid, kdy nebudeme nechávat rozsypaný cukr na stole a všude drobečky od pečiva,“ vysvětluje Král první kroky.

Udělejte si slanou cestičku

Na trhu existuje velké množství různých prostředků proti mravencům a dalšímu hmyzu – od úplně chemických až po ty, které jsou přírodnějšího složení. Je třeba číst informace na obalech. „My se ale zaměříme na možnosti, jak se zbavit mravenců zcela přírodní a osvědčenou cestou.“

Tip Vlastimila Krále: Udělejte si slanou cestičku a všechna místa, kde se mravenci nacházejí, posypte solí. Sůl jako základní odpuzovač funguje velmi účinně. Nezapomeňte ani na přístupové cesty (okna, dveře a další). Pokud patříte mezi milovníky kávy, tak podobný účinek jako sůl má i mletá káva. Postupujte úplně stejně jako u soli.

Skvělé slupky od okurek

Další cestičky si můžete vytvořit i ze slupek od okurek, i těm se mravenci vyhnou. Máta mravencům rovněž nevoní. „Můžete spojit hezké s užitečným a rozmístit si kolem domu truhlíky nebo květináče s mátou, až přijde ten správný čas, mátu nastříhejte a usušte. Sušená máta se dá použít i jako bylinný čaj proti nevolnostem různého typu a dalším obtížím,“ radí zahrádkář.

Dobře podle něj funguje rovněž mátový olej. Velmi příjemným, aromatickým prostředkem odpuzujícím mravence je také skořice. Mletou skořici můžete použít přímo do oken i ke vchodům. A po domě či bytě rozmístěte pár kousků celé skořice.

Octový postřik je fajn

Radikálnější krok učiníte v okamžiku, kdy použijete k odstranění mravenců jakýkoliv ocet nebo citrón, protože obecně mravenci nesnášejí kyselé prostředí. Ocet má dokonce silné fungicidní a insekticidní vlastnosti, takže dokáže mravence zabíjet.

„Máte-li silně zamořené prostředí, použijte octovou vodu na vytření všech míst, abyste tak předešli jejich návratu. Pro přímou aplikaci na mravence použijte rozprašovač. Je vyzkoušeno, že na zasažené místo se mravenci nevrátí,“ doplnil Král.

Zdroje: redakce, Vlastimil Král

KAM DÁL: Skončí vědci na pracáku? Umělá inteligence je ve formě a luští texty ze starověkého Egypta.

Klíčová slova: