Tymián jako nejpoužívanější bylinka vůbec: Dokáže pomoci s průjmem, ale i povzbudit při sexu

Tymián je hodně používaným kořením, umí ale i podpořit zdraví
Zobrazit fotogalerii (3)
26.07.2017 - 06:01   |  

Je prosluslý svou silnou a nezaměnitelnou chutí. Tymián je opravdu krásnou bylinkou, ale zároveň také velmi zdravou. Pomůže s astmatem, podpoří krevní oběh nebo také poslouží jako dezinfekční prostředek.

Tymián obecný je stálezelená rostlina, která je schopna dorůst až do výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je v dolní části dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.

Květy mají nachovou barvu a jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstují spíše v truhlících, přes zimu totiž vymrzá. Obecně vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu. Kvete pozdě na jaře a počátkem léta. Sbírají a suší se listy a také kvetoucí lodyhy.

Jak tymián pěstovat?

Semena vyséváme na jaře do sadbovače s výsevním substrátem a necháme vzejít v pařeništi. Když se semenáčky dají uchopit do prstů, tak je přepícháme do 8 cm širokých květináčů se sadbovým substrátem nebo klidně přímo na stanoviště. Koncem dubna a v květnu lze vysévat ven přímo do bylinkové zahrádky.

Obsažené látky: silice s thymolem, karavakrol, cineol, pinenom, borneol, třísloviny, organické kyseliny, triterpeny, hořčiny, saponiny, flavonové glykosidy a fytoncidy.

Pokud chcete tymián množit, pak je to možné poměrně jednoduše formou řízků z postranních výhonků. Nejlépe je to realizovat koncem jara nebo začátkem léta. Řízky je nejlepší vložit do malých květináčků naplněných směsí rašeliny a písku nebo perlitu. Poměr 1:1 je v tomto případě optimální, přičemž necháme zakořenit v pařeništi.

Samotné zakořeněné řízky přesadíme jednotlivě do květináčů se sadbovým substrátem, přičemž je nevysazujeme ven dříve než na podzim. Na jaře je klidně možné také rozdělit kořeny starších rostlin a přesadit je do samostatných květináčků.

Široké využití v kuchyni

Tymián je nesmírně aromatická bylinka, patří k vůbec nejvíce používaným. Pokud ho lehce nasekáte, pak získáte parádní koření, které dodá vynikající chuť salátu, pikantním omáčkám nebo pokrmům z masa či zeleniny. Skvěle se také hodí i na pečenou, grilovanou nebo dušenou rybu.

Neztratí se ale ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách nebo v polévkách. Hodně se jím dochucují paštiky nebo marinády. Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj. Stačí zalít snítku vroucí vodou a nechat 10 minut odstát.

Zajímavé zdravotní benefity

Možná byste tomu nevěřili, ale tymián má široké spektrum vlastností, které jsou hodně prospěšné pro lidské tělo. Má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům, nadýmání a také zlepšuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a též podporuje krevní oběh.

Tymián by se neměl užívat dlouhodobě a ani překračovat jeho doporučená denní dávka. Obsahuje totiž vonnou silici s toxickým thymolem.

Pokud máte kašel, pak po něm sáhněte také, pomůže ale i při bronchitidách nebo astmatu. Obnovuje ale také střevní flóru, díky čemuž je skvělý při požívání antibiotik. Uleví při vyčerpání, nespavosti nebo depresi. Hodně se také udává, že povzbuzuje při sexu.

Zajímavé jsou i jeho močopudné účinky, díky tomu působí při zadržování vody v těle, infekcích močových cest, revmatismu a dně. Velmi používaný je i tymiánový olej, jenž se používá zevně jako mazání při artritidě, svalových bolestech nebo jako dezinfekční prostředek.

Používá se také i ve formě nálevu nebo tinktury, která je velmi účinná jako ústní voda, kloktadlo nebo k oplachování aftů.